סימנים לדימנציה

כיצד תזהו סימנים ראשוניים לדמנציה

הגיל השלישי  נפרס על פני תקופה ממושכת בחיי אדם בוגר ומאופיין בתהליכים פיזיים, נפשיים וחברתיים המשפיעים הן על המבוגר עצמו והן על בני משפחתו. לעיתים בני משפחה והסובבים מפרשים את ההתנהגות כמתאימה לגילו (הזדקנות) אך יתכן, בין אם המבוגר מודה בכך או לא, שהוא מתחיל תהליך של דמנציה.

מהי דמנציה וכיצד ניתן לאבחן אותה?

דמנציה הינה תסמונת המתבטאת בירידה הדרגתית של התפקוד הפיזי והחשיבה עקב מחלה אורגנית במוח. דמנציה (שיטיון בעברית) מתייחסת ל- 72 מחלות שונות בהן מחלת האלצהיימר, המתבטאת בשכחה, פגיעה ביכולת ההתמצאות בסביבה ובזמן ושינוי בהתנהגות האדם ואופיו.

מספר סימנים מרכזיים אשר יקלו עליכם לזהות סימנים להתחלת דמנציה בגיל השלישי

סימנים פיזיים: נפילות, קושי בשליטה על הסוגרים, הפחתה במשקל, שינוי ביכולות המוטוריות (הליכה, ישיבה, קימה).

שינויים בהתנהגות: שינוי במצב הרוח, קושי לדבר או לכתוב, אי השלמת פעילות או משימות בעבודה או בבית, עזיבת מקום העבודה, צינון קשרים חברתיים, ירידה בזיכרון החווייתי, ירידה ביכולת תפקודית, קושי אמיתי להתמודד עם בעיות או לתכנן פעולות, חוסר קוהרנטיות לגבי שליטה בזמן או המקום, אי יכולת להתמצא במרחב ואובדן חפצים לעיתים קרובות.

שינוי במצב הרוח: אנשים הלוקים בדמנציה, עשויים להתנהג באופן שונה מחוץ לטריטוריה המוכרת והטבעית שלהם ואף לפתח אפתיה למתרחש סביבם. הם עלולים להגיב ברוגז כלפי קולגות במקום העבודה וחברים, לפתח חשששות, חרדות ולעיתים דכאון. אם קרוב משפחה מתנהג באופן חשדני כלפי הסביבה או שאתם חשים שהוא סובל מבלבול לעיתים קרובות, היו עירניים לכך היות וזה עלול להעיד על תחילתה של דימנציה. 

קושי לדבר או לכתוב: אנשים הנמצאים בשלב ההתחלתי של דמנציה, עלולים למצוא עצמם מתקשים לנהל שיחה קולחת, לשייך מילים לחפץ או לזכור שמות שגורים בפיהם. הדבר מתבטא בעצירות באמצע שיחה, חזרה על מילים ואף משפטים שלמים באותו דיון.

אי השלמת משימות: סימן אזהרה לדמנציה עשוי להתגלות אצל מבוגר אשר מתקשה לבצע ולהשלים משימות שנהג לבצען בקלות קודם לכן. יש לשים לב לסימנים כמו בעיות בהתארגנות לארוחה משפחתית, בלבול בנהיגה למקום מוכר בו ביקרו פעמים רבות קודם לכן או משחק בו שיחקו באופן שכיח ולא זוכרים את החוקים.

עזיבת מקום עבודה וצינון קשרים חברתיים: דמנציה מדרדרת באופן איטי את תפקודי המוח ולכן פוגעת ביכולות תפקוד יום יומי של האדם ומשפיעה על איכות חייו. אדם עם דמנציה יסבול מקושי לתפקד בעבודה עקב פגיעה ביכולותיו הקוגניטיביות כמו גם שינוי נפשי – רגשי אשר מתבטא בהתנהגות מופנמת, התרחקות חברתית, הימנעות ממפגשים חברתיים ומשפחתיים.

פגיעה בזכרון החוויתי : הפגיעה מתבטאת בזכרון לטווח קצר וקשורה גם לתחושת הבלבול. יש קושי לענות על שאלה פשוטה כמו היכן היית אתמול, לאן הלכת או עם מי נפגשת. מבוגרים הנצמאים בשלב זה, מתחילים לעיתים קרובות לכתוב כדי לנסות שלא לשכוח וכך לחפות על הבעיה.

ירידה ביכולות תפקודיות : ירידה ביכולת תפקודית (ושיפוטית) יכולה להתבטא בקושי בסיסי להתארגן, להתלבש, להכין אוכל. ירידה תפקודית משפיעה מאוד על יכולת קבלת החלטות פיננסיות.

קושי בתכנון פעולות : אדם עם דמנציה יחוש שינוי ביכולות קוגניטיביות מורכבות כמו נהיגה, עבודה לפי שלבים, שימוש באמצעים טכנולוגיים שהכיר והשתמש בהם קודם כמו תכנון מסלול טיול או ניתוח פירוט הוצאות באשראי.

חוסר התמצאות בזמן או במקום: האדם ידבר בבטחון על תאריכים חשובים ולא ישים לב שהוא טועה בנוגע לשנים, עונות, עיתוי ואירועים.

חוסר יכולת התמצאות במרחב: אדם עם דמנציה עשוי לסבול מירידה בשמיעה או בראיה ללא קשר לגיל כרונולוגי אלא בשל הדמנציה. הדבר עשוי להתבטא בקושי לקלוט מידע, הערכת זמן, הערכת מרחק או טעות בציון צבע מסוים. כשדמנציה מתקדמת היא תתבטא גם בקושי לתפוס את המתרחש.

אובדן חפצים: ירידה תפקודית תשפיע על איבוד חפצים לעיתים קרובות, כמו החבאת פריטים חשובים ושכחתם. השכחה גוררת האשמות שווא של "חפים מפשע" כמו עוזרת הבית, עובד סיעודי או קרובי משפחה.

אבחון מוקדם מאפשר לטפל בתסמונת ולהאט את קצב הירידה המנטאלית ומעכב את התקדמות הדמנציה. אם אתם חוששים כי אדם קרוב לכם סובל מדמנציה, בררו זאת על ידי  לגשת לאבחון מקצועי של פסיכוגריאטר מוסמך ומנוסה.

נכתב ע"י: דר' רון בן יצחק, מומחה בגריאטריה ופסיכוגריאטר

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן