פיזיותרפיה נשימתית

פיזיותרפיה נשימתית – מהי?

מערכת הנשימה מורכבת בין היתר משרירים – חלקם רצוניים וחלקם שרירים חלקים לא רצוניים – ונמצאת בקשר הדוק עם מערכת השלד. מערכת הנשימה מושפעת מגורמים פיזיקאליים כגון לחץ, תנועה ותנוחה.

טבעי, איפה, שפיזיותרפיסטים יעסקו בה!

מהי פיזיותרפיה נשימתית?

 על פי ההגדרה במילון רפואי, פיזיותרפיה נשימתית היא "מקבץ טיפולים שמטרתם לשפר יעילות הנשימה, לסייע בהתפשטות הריאות, לחזק שרירי נשימה ולפנות הפרשות ממערכת הנשימה".

טיפול נשימתי עשוי להועיל במצבי חולי רבים שמערבים את מערכת הנשימה. בבתי חולים פיזיותרפיסטים מטפלים במאושפזים שעברו ניתוחים גדולים (MAJOR) ניתוחי בטן או חזה מהיום הראשון שלאחר הניתוח. מטרת הטיפול היא למנוע תמט (קריסה) של חלקים מהריאה ולמנוע הצטברות הפרשות. הסיבוכים אופייניים בעקבות הנשמה מלאכותית בזמן הניתוח או מייד לאחר הניתוח בשל נשימות שטחיות של המנותח בדרך כלל בגלל כאבים. פיזיותרפיסט נקרא גם למחלקות הפנימיות בהם מאושפזים חולים הסובלים מדלקת ריאות או התלקחויות של מחלות ריאה כרוניות. במקרים של דלקת דרכי הנשימה העליונות והתחתונות, מתעורר צורך בפינוי הפרשות מדרכי הנשימה. חשוב להדגיש שחוסר ניידות אצל חולים מאושפזים, שאינם יורדים מהמיטה זמן ממושך (ימים ספורים) הוא גורם סיכון לתחלואה ותמותה. התחלואה כוללת התפתחות קרישי דם (תרומבוזיס) בגפיים ותסחיפים ריאתיים ומוחיים. לפיכך, מצב של הגבלה בניידות מכל סיבה שהיא, מהווה סיכון לסיבוכים נשימתיים.

היכן ניתן לקבל טיפול פיזיותרפיה נשימתית?

טיפול נשימתי יכול להינתן גם במרפאות בקהילה או בביתו של המטופל. המצבים הנפוצים ביותר בהם הוכחה יעילות הפיזיותרפיה הנשימתית הם: מחלות ריאה כרוניות (כגון נפחת הריאות, ברונכיטיס כרונית), מצב לאחר ניתוחי חזה או בטן, מחלות נוירולוגיות שגורמות לחולשת שרירים, לאחר אירועים מוחיים, מחלת פרקינסון, פרקינסוניזם – תסמונת אקסטרה-פירמידאלית, מצב לאחר ניתוחים אורטופדיים ונוירוכירורגיים וגם דלקות וזיהומים של דרכי הנשימה. בכל מקרה דרוש ליישם  טכניקות שונות מבין מבחר שיטות הטיפול שבפיזיותרפיה נשימתית. הטיפול צריך להינתן תוך כדי ניטור הסימנים החיוניים על מנת לבדוק את השפעתו.

 אוורור כל חלקי הריאה חיוני על מנת לשמור על בריאות פיזית ומנטאלית כמכלול מצבו הרפואי של המבוגר. המטרה קשורה בשיפור חימצון מערכות חיוניות של הגוף (לב ומח). השיטות מבוססות על הרחבת חללי הריאות, מניעת הצטברות הפרשות בדרכי הנשימה וחיזוק שרירי הנשימה. במהלך הטיפול מתבצעת אסטרטגיה לשיפור תחזוקתי קבוע של אוורור הריאות (אנחה, שיעול). חשוב לזכור שבחלל בו מצטברות הפרשות, הן עשויות להוות מצע להתפתחות מושבות של חיידקים. באמצעות פיזיותראפיה נשימתית אנו משיגים פעירות ומעבר חופשי במטרה למנוע מחלקים קטנים ו"מרוחקים" של הריאה להיסגר ולהזדהם. הפרעות מכאניות יכולות לגרום לירידה בנפח האוויר הנשאף לריאות ואוורור לא מספק של חלקים מהריאה. דוגמאות לבעיות מכאניות הן סדקים או שברים בצלעות, שינוים ניוונים במפרקים בין צלעות לחוליות חזה, עקמת, כאבים או ניתוחים בכתפיים, ניתוחים בשדיים וכאמור גם שכיבה ממושכת והיעדר תנועתיות.

ישנם חלקים בריאה שאינם בשימוש בעת נשימה רגילה ולא מאומצת. אנשים בריאים לוקחים כ- 3 – 4 נשימות עמוקות (אנחות – SIGHS) מדי שעה וכך מאווררים אזורים אלה. שיעול הוא חלק ממנגנון ניקוי דרכי הנשימה.

במבוגרים חלשים, במצב "שברירי" (FRAIL) שאינם פעילים או לא ניידים (לאחר אירוע מוחי), מנגנון זה פחות עובד. הם ממעיטים בנשימות עמוקות וכך חשופים להתפתחות דלקת ריאות.

תרגילים מכוונים לשיפור הנשימה עשויים לסייע במניעת תחלואה בדלקת ריאות, כך שהם מומלצים במיוחד לאנשים שעקב חולשה או חולי מרבים לבלות בביתם, בד"כ בישיבה או שכיבה וממעטים בפעילות גופנית.

תרגילים כאלו ואחרים ניתן להתאים למצבי בריאות פיזית ונפשית שונים ולשלב אותם עם תרגילים לשיפור הניידות וההליכה. ברוב המקרים גם אנשים עם ירידה קוגניטיבית ניכרת יכולים ללמוד לפחות חלק מתרגילים אלה לנוכח הטכניקה ה"אוטומטית" לכאורה של הפעולות. מטופלים עם תפקוד מנטאלי שמור יכולים ללמוד לבצע תרגול עצמי לאחר מספר פגישות הדרכה.

מומלץ לתרגל את ההוראות ולהכניסן לשגרת היום

לסיכום, מבוגרים בריאים ובעלי כושר גופני טוב לא צריכים להקדיש מחשבה רבה לנושא הנשימה ה"אוטומטית". יחד עם זאת מבוגר "שברירי", המצוי בסיכון חייב ויכול בקלות רבה יחסית לפעול למניעת הסכנה לחלות בזיהומים ודלקות ריאה. תוחלת חיים ארוכה מותירה חולים הסובלים ממחלות כרוניות חשוכות מרפא חשופים לתחלואה ותמותה כתוצאה מזיהום "פשוט" לכאורה ממקור דרכי הנשימה העליונות והתחתונות (בד"כ דלקת ריאות).

פנו אלינו היום ונשמח לסייע!

 

כתבה: הילה וטורי, פיזיותרפיסטית בכירה 

 

מטפלים בהורה מזדקן/ת וזקוקים לעזרה?

תנו בנו אמון ונחלוק אתכם את האחריות

לייעוץ גרונטולוגי וסיוע בבירוקרטיה השאירו פרטים כאן

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן