הפרעות התנהגות בגיל השלישי
הפרעות התנהגות והפרעות פסיכולוגיות כאי שקט ועצבנות, בלבול, התקפי זעם, חרדה ודיכאון, אפאתיה וחזיונות שווא, הן תופעות נפוצות בגיל השלישי אשר עלולות להצביע על מצב רפואי לא תקין, זמני או כרוני.
אם בן משפחתכם סובל מאחת מהן, מומלץ לערוך אבחון פסיכוגריאטרי מקיף, לפני התחלת טיפול פסיכוגריאטרי.
חשוב להבין כי תופעות אלו, הנתפסות כקשורות למצב פסיכיאטרי בלבד, יכולות להצביע על שינויים גופניים, ביניהם: ירידה ברמת המלחים, עלייה ברמת הסוכר, שינויים בתפקוד בלוטת התריס, מחלת חום, פעילות לא תקינה של הכבד ועוד; שינויים אלה יוצרים מצב של חוסר איזון בגוף והדבר מתבטא בהתנהגות לא שגרתית.
בשונה מטיפול פסיכיאטרי שגרתי, יש לוודא כי המבוגר יאובחן על ידי פסיכוגריאטר מומחה שישלול מחלה גופנית לפני קבלת החלטות טיפוליות במישור הפסיכיאטרי וירכז את הטיפול בקשיש לאורך זמן על מנת להשיג את התוצאות הרפואיות הטובות ביותר עבורו. במקביל יבדוק הרופא הפסיכוגריאטר אילו תרופות נוטל הקשיש, שכן מצב של ריבוי תרופות עלול להחמיר התנהגות זו.
הפרעות התנהגותיות או פסיכולוגיות בקרב קשישים, אינן תמיד נעוצות בסיבה נפשית
לדוגמא, אישה בת 72 הסובלת ממחלה בכבד, הגיעה למצב שהכבד לא ביצע את תפקידו (סינון רעלים) ואלו לא יצאו מהגוף אלא נשארו בו והחלו להשפיע עליה. מאחר והכבד הוא האיבר הסינון הראשי המנקה את הפסולת מהדם, במקרה שההורמונים, הרעלים אשר נספגו ממערכת העיכול ואבות המזון לא עברו בכבד את תהליך חילוף החומרים לפני כניסתם לזרם הדם; האישה הגיעה במצב של חוסר התמצאות בזמן ובמקום ומחשבותיה היו מנותקות.
זיהוי הבעיה וטיפול בהחזרת הכבד לתפקוד תקין, גרמו לאישה לחזור לעצמה – פיזית וקוגניטיבית.
במקרה אחר, קשיש כבן 80 שבריאותו תקינה ביחס לגילו נמצא בבדיקת דם עם ערכי סוכר גבוליים. רופא המשפחה המליץ להימנע ממאכלים עם סוכר. לאחר כמה שבועות התלונן הקשיש לרופא המשפחה בתלונה על חוסר חשק לבצע פעילויות שנהג לבצע ברצון. הרופא אבחן דיכאון והחל בטיפול אנטי דכאוני. רק לאחר שהתפתחו גם בעיות שינה, נבדק האיש שוב ונמצא כי סבל מחוסר איזון במשק המלחים בגוף.
במקרים של חוסר איזון במערכת הלב והריאות או במקרה של בצקת ריאות (אי ספיקת לב), קיימת ירידה ברמת החמצון במוח, מה שגורם לירידה בתפקוד החשיבה, בלבול וקושי בהתמצאות.
במצבים של זיהום ודלקת עולה חום הגוף, מצב אשר גורם אף הוא לבלבול. גם מקרים של ארוע מוחי או שטף דם במוח, עלולים להתבטא בבלבול חריף ללא תופעות חיצוניות של שיתוק.
מקרים כגון אלה מעידים על הצורך ברופא מומחה אשר ירכז את המידע הרפואי והפסיכיאטרי של קשישים, מאחר ורוב התלונות אשר הם מציגים קשורות במידה כזו או אחרת לתופעות פסיכולוגיות והתנהגותיות. הפרעות אלה נוטות להחמיר בגיל השלישי בעקבות מצבים רפואיים לא תקינים.
בכל מקרה בו קיים שינוי תפקודי או התנהגותי אצל אדם מעל גיל 75, יש לפנות מייד להערכה של רופא גריאטר/פסיכוגריאטר או לחלופין לחדר מיון.
נכתב ע"י: דר' רון בן יצחק, מומחה בגריאטריה ופסיכוגריאטר