פיזיותרפיה למניעת נפילות, מה כוללת?

נפילות כגורם סיכון

תוחלת החיים בעולם הולכת ועולה, ואיתה אחוז בני הגיל השלישי באוכלוסיה. נפילות בגיל השלישי הפכו למגיפה. נפילות אינן כורח המציאות וניתנות למניעה. גורמי הסיכון לנפילות הם רבים ומגוונים (ריבוי תרופות, הפרעות הליכה, מחלות כרוניות לא מאוזנות ועוד). כדי למנוע נפילות ולצמצם את גורמי הסיכון יש לערוך התערבות רב מקצועית. במקביל לצמצום גורמי הסיכון, יש לעבור טיפולי פיזיותרפיה יעודיים בכדי לשפר את שיווי המשקל.

מאמר זה סוקר בקצרה את עקרונות הטיפול והתרגול הפיזיותרפי למניעת נפילות

תרגול יציבות בבסיסים שונים ויציאה מבסיס התמיכה

בפעילות היומיומית שלנו, אנו הולכים, עומדים בפיסוק, עומדים על רגל אחת ועולים במדרגות. המציאות מחייבת אותנו כל הזמן לשנות מנחים. אימון שיווי משקל חייב לאתגר את שיווי המשקל במנחים שונים, כדי שנדע להתמודד עם אתגרי היומיום.

כאשר אנו עומדים במנח מסוים, פעמים רבות אנו צריכים לתפקד עם החלק העליון של הגוף. לדוגמה, להושיט יד לכוס. הושטת היד למעלה/קדימה, וכיפוף גב מאתגרים את שיווי המשקל. הגוף יוצא מבסיס התמיכה (יוצא ממרכז הכובד באמצע) מהמקום היציב והבטוח שלו, וצריך לייצב אותו ולא ליפול. את האתגר זה יש לתרגל שוב ושוב במנחים שונים וביציאות שונות מבסיס התמיכה.

תרגול מעברים בין תנוחות

לאנשים בעלי קושי בשיווי משקל, מעברים מהווים נקודת תורפה. במיוחד המעבר מישיבה לעמידה. קימה מישיבה לעמידה היא בעייתית במיוחד כאשר קמים מהאסלה בשירותים או כאשר קמים מספה או מיטה נמוכה. אנו עלולים ליפול קדימה עקב התנופה שמצריכה הקימה. בפיזיותרפיה עלינו ללמוד ולתרגל לבצע מעברים בצורה בטיחותית ונכונה עבורנו.

תרגול שינויי כיוון בהליכה

נקודת תורפה נוספת בגיל השלישי הינה, שינוי כיוון בהליכה. כאשר אנו משנים כיוון בהליכה, בחדות ובמהירות , אנו עלולים לאבד שיווי משקל וליפול. באמצעות תרגול והכוונה הפיזיותרפיסט ילמד את המטופל לבצע שינויי כיוון בהליכה בצורה בטיחותית

תרגול הליכה על משטחים שונים ומשתנים

ההליכה בתוך הבית ומחוץ לו טומנת בחובה התמודדות עם דריכה במשטחים שונים. מדובר במסר מכף הרגל למוח ובחזרה לגבי סוג המשטח. האם המשטח הוא רך כמו חול? או משטח נוקשה כמו אספלט? הרגליים צריכות להתאים את הדריכה ואת ההליכה למשטחים השונים. את ההתאמה הזו יש לתרגל.

תרגול התמודדות עם מכשולים

הדרך שלנו, תמיד רצופה מכשולים. בבית, אך במיוחד מחוצה לו. ההתמודדות עם המכשול היא ברמה הקוגנטיבית. כיצד עוקפים את המכשול? מרימים רגל? הולכים מסביב? יש לקבל החלטות מהירות. יש לתכנן את התנועה. את הההתמודדות הזו חשוב לתרגל שוב ושוב, כדי שברגע האמת, תתקבל החלטה נכונה ומתאימה.

תרגול עם ובלי נעליים

חשוב מאוד לתרגל שיווי משקל עם ובלי נעליים עם נעליים. כך אנו הולכים ביום יום בבית ומחוץ לבית. אנו רוצים לחדד את המסרים העוברים מהחיישנים הנמצאים בכף הרגל אל המוח. לצורך זה יש לעודד את התחושתיות של כף הרגל בדריכה על משטחים שונים. גם עיסוי כף הרגל מעת לעת יכול לעזור למטרה זו.

תרגול הכולל אתגר קוגניטיבי במקביל

כאשר אנו הולכים, יש לנו כל הזמן מסיחי דעת, טלפון נייד מצלצל, רוכב אופניים חולף, רעש פתאומי ועוד.  למרות הסחת הדעת הזו, עלינו להמשיך בהליכה קצבית ובטוחה. תוך כדי יש לפצל את הקשב בכדי לבדוק- האם יש מכשולים בדרך? זהו אתגר קוגניטיבי, אשר ניתן לתרגל אותו. לדוגמה, הליכה תוך כדי הפחתה של 7 מ-100 (100, 93, 86, 79 וכו').

תרגול כיצד ליפול וכיצד לקום

לעיתים נפילות הן ללא התראה. אולם לעיתים האדם מרגיש כי עומד ליפול. או שיש לו לפתע סחרחורת שחור בעיניים וכיו"ב. באם יש אפשרות- הנכון יהיה לקפל את הברכיים ולנסות להתיישב על הרצפה, זאת בכדי למנוע מצב של נפילה מעמידה מלאה.

תרגול כיצד לקום – כל אדם אשר לו חשש מנפילות צריך לתרגל קימה מנפילה. זאת אומרת, קימה משכיבה על הרצפה. הדרכים לקימה מהרצפה הן שונות ועליהן להיות מותאמות ליכולות של אותו אדם.

בטיחות

כל תרגול של שיווי משקל, טומן בחובו אתגר לשיווי משקל. ולכן חייב להתבצע בהשגחה מלאה!

מומלץ מאוד להשתלב בקבוצות המתרגלות שיווי משקל עם איש מקצוע (פיזיותרפיסט) אשר בקיא בכל רכיבי התרגול שתוארו כאן, ויוכל להתאים תרגול נכון ומתאים לכל אחד ואחת.

אז…. הקדימו תרגול לנפילה!

כתבה: יעל צבן מאור, פיזיותרפיסטית

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן