בריאות ורווחה בקרב קהילה דתית ירושלמית שבחרו להזדקן יחד בבית

הקדמה

המאמר מדבר על תוכנית ניסוי חדשנית להזדקנות במקום (Aging in Placeׂׂׂ) בשם "דרים בבית" אשר החלה בשנת 2018 בקהילה בירושלים, ישראל. התוכנית שואפת לספק תמיכה רפואית וחברתית למבוגרים שרוצים להזדקן בבית. המאמר מדגיש את ההשפעה החיובית של התוכנית על הבריאות של המשתתפים, כמו גם את הקשר החברתי החזק של הקבוצה. התוכנית הצליחה לספק שירותים מקצועיים ולאפשר למזדקנים להישאר מחוברים לביתם, לקהילה ולאנשים סביבם. המאמר מצביע על כך שהתוכנית יכולה להיות משוכפלת בקהילות אחרות בישראל, הן בקהילות מבוססות אמונה דתית והן בקהילות מקומיות אחרות.חבורת מזדקנים נפגשים בקהילה

החוקרים מציינים את מודל הכפר "Vilage Model" של הזדקנות במקום, שמטרתו להתמודד עם האתגרים שעומדים בפני המבוגרים שרוצים להזדקן בבית על ידי תמיכה בצרכים רפואיים, פונקציונליים, רגשיים, חברתיים ורוחניים שלהם. מודל הכפר שימש בהצלחה במספר קהילות בארה"ב, והמאמר מציין כי חלק מהתוכניות נוצרות ומנוהלות על ידי קבוצות חברים קיימות, בשיתוף פעולה עם ארגונים מקצועיים. המאמר מזכיר גם כי מודל הכפר מבוסס על הרעיון כי יחסים חברתיים עם אלה שחולקים ערכים ואמון יכולים לשמש כמקור של הון חברתי, אשר יכול להיות משאב למבוגרים.

המחקר הינו מחקר איכותי, והנתונים נאספו באמצעות ראיונות עם משתתפי התוכנית, מנהיגי הקהילה, ואנשי מקצוע בתחום הבריאות המעורבים בתוכנית. הראיונות נערכו בשפה העברית.  המחקר שנערך במאמר השתמש בראיונות חצי מובנים וקבוצות מיקוד כדי לאסוף נתונים על תוכנית דרים בבית. הראיונות והקבוצות המוקדמות נערכו בשפה העברית ו/או באנגלית על ידי החוקר העיקרי.

שאלו את המשתתפים שאלות פתוחות הכוללות:
  • איך ולמה התפתחה התוכנית?
  • מה השפיע על החלטתך אם להשתתף בתוכנית?
  • מה לדעתך היתרונות / החסרונות של התוכנית?
  • כיצד לדעתך התוכנית השפיעה על הבריאות והרווחה שלך?
  • מה מיוחד בתוכנית ומה חסר בה?
  • מה ניתן לעשות כדי לשפר את התוכנית?

המשתתפים בתוכנית דיווחו בדרך כלל כי התוכנית השפיעה באופן חיובי על רווחתם והאפשרות שלהם להזדקן בבית. הם דיווחו גם כי מרכיבי התוכנית הקשורים לבריאות, הן בהיבט הטיפולי והן במניעה, השפיעו באופן חיובי על בריאותם הקוגניטיבית והפיזית. התוכנית הייתה בעלת ערך עוד יותר בתקופה של COVID-19, ופעילויות מקוונות נוספו לה. בתקופת הקורונה הרופא המומחה בגריאטריה המעורב בתוכנית עזר למשתתפים להתמודד עם הבעיות שהטרידו אותם.

במחקר השתתפו משתתפי התוכנית שבחרו להזדקן בבית, מנהלת הקהילה של התוכנית, מנכ"לית "בשיבה בריאה" בזמן המחקר, והרבה של בית הכנסת. בנוסף, שבעה אנשים שחשבו על הצטרפות לתוכנית אך לא הצטרפו תושאלו  גם הם, חמישה מהם בקבוצת מיקוד ושניים נבדקו בנפרד בשל בעיה בריאותית. טווח הגיל של המשתתפים היה 70-94, כאשר רוב החברים גילם מתחת ל-80 שנים. כל המשתתפים, למעט שלושה, היו מהגרים מארה"ב וקנדה.

תוצאות

בריאות ואיכות חיים

המשתתפים בתוכנית אמרו באופן כללי כי התוכנית השפיעה באופן חיובי על אושרם והם היו מרוצים מכך. המשתתפים ציינו כי הם רצו להמשיך לחיות ולהזדקן בבית ובקהילה שלהם, וכי התוכנית הקלה על זה לפחות במידה מסוימת. כפי שאמר אחד: "מה שחשוב מאוד עבור חברי "דרים בבית" הוא להישאר מחוברים לביתם, לקהילה שלהם ולאנשים סביבם., התוכנית מספקת את מה שאנחנו צריכים בהקשר זה, הן מבחינה פיזית והן מבחינה חברתית ".

רוב המשתתפים חשבו כי, באופן כללי, איכות וכמות הפעילויות מספיקות, עם הצעות לשיפור שהוזכרו להלן. שם היו ביקורות מצוינות של צוות התוכנית, במיוחד המנהלת הקהילתית שהובילה פעילויות יומיומיות וסיוע אישי למשתתפים. מרבית המשתתפים אמרו כי למרות שהרעיון לתוכנית היה טוב בתיאוריה, התוכנית לא הייתה יכולה להצליח ללא צוות יוצא מן הכלל.

המשתתפים היו בדרך כלל מרוצים מהתכונות השונות של התוכנית הקשורות לבריאות והצביעו על ההשפעה החיובית שהייתה להם על התודעה לבריאות שלהם. התוכנית כוללת הערכה גריאטרית מקיפה שנתית, שנערכת על ידי צוות רב תחומי בראשות רופא/ה בארגון, סיוע רפואי שגרתי והפניות לבדיקות שונות בקופות החולים, טיפול תומך במצבים חריפים, פעילויות קידום בריאות, מניעת מחלות וחינוך להזדקנות מיטבית.

הערכה גריאטרית מקיפה

רוב, אם לא כולם, המשתתפים ציינו חיובית את ההערכה הגריאטרית, כמו גם סיוע בטיפול שגרתי. כפי שאמר אחד המשתתפים: "כולנו עברנו אבחון מקיף מאוד ואני גם מאוד אוהב את היכולת [של התוכנית] להביא אנשי מקצוע כאשר יש צורך לביתם של אנשים ויש כאן תמיכה וירטואלית מרחוק אם יש צורך".  כמו כן, מספר חברים בתוכנית הזכירו בפרט את השינויים התרופתיים המומלצים, שגרמו להם לקחת פחות תרופות מבלי לחוות תופעות לוואי. אחד המשתתפים אמר כי הוא מעריך במיוחד כאשר ניתנה עזרה בהפניה לרופאים מומחים.

עם זאת, הועלו גם אפשרויות לשיפור. כמה חברים ציינו את הצורך לעקוב לעתים קרובות יותר על צריכת התרופות, כמו גם גישה טובה יותר לגריאטר ואנשי צוות קליני אחרים.

אנשים רבים הצטרפו לתוכנית בגלל תחושה של ביטחון וחשבו על זה כמו פוליסת ביטוח כאשר יהיה להם צורך רפואי רציני, גם אם הם היו כיום בבריאות טובה. זה נחשב לאחד מסיבות ההצטרפות העיקריות לתוכנית. בזמן ההערכה, רק חבר אחד היה זקוק לשירותים רפואיים נרחבים ותמיכה רבה מעבר לתוכנית המוצעת, שהוענקו לו. החולה ציין כי היא לא רק קיבל תמיכה מצוינת מצוות התוכנית, אבל גם עזרה של חברי הקהילה, "אנשים מתנדבים היו שם יחד כדי לעזור ולבצע דברים מסוימים שאתה עשית בעבר אבל לא יכול לעשות זאת בעצמך יותר".

המוקד של התוכנית הוא לא רק על מתן טיפול אלא על קידום בריאות ומניעת התדרדרות של מצב הבריאות הגופנית והנפשית

כדי להשיג זאת, סדנאות ופעילויות הוענקו לחברים, אשר קיבלו בדרך כלל ביקורות על ההשפעה והאיכות שלהם. אלה שהשתתפו מצאו את סדנת הזיכרון שימושית במיוחד וכמה ציינו כי הם הרגישו הרבה יותר טוב לעשות את זה במקום נוח עם החברים האחרים שהכירו אותם בימים צעירים יותר. אחד המשתתפים אמר על סדנת הזיכרון: "זה באמת יצר אווירה שבה הרגשנו חופשיים לקבל אחד את השני בקבוצה כמו שהיינו… ולפתוח זה את זה".

איש מבוגר בביתו מרים משקולת עם מטפלת

לתוכנית יש גם כמה תכונות שהמנהיגות שלה מכנה "קהילה". ניהול, אשר למרות שאינו קשור ישירות לבריאות, יכול לשפר את איכות החיים לטווח קצר וארוך. כמעט כל מי שחבר השתתף  בסדנה על איך לארגן את ענייניו המשפטיים / כלכליים/מנהליים דבר שהיה שימושי מאוד, אולי התוכנית המוצלחת ביותר. מספר משתתפים במיוחד העריכו את הסיוע של התוכנית בנושאים משפטיים וביורוקרטיים. כמו משתתף אחד שאמר " אחד הדברים הוא שזה כל כך הרבה לדעת למה אתה זכאי. למדינה יש הרבה שירותים, אבל היא מנהלת הקהילה יודעת איך להגיע אליהם, אילו דברים מכוסים…..זה החלק הטריקי".

התוכנית כוללת גם פעילויות חברתיות ותרבותיות קבועות כמו טיולים לקונצרטים או למוזיאונים, אם כי לא כולם ראו צורך אלה.

היבטים חברתיים

מעבר לפעילות ספציפית, הקשר החברתי הקהילתי של משתתפי התוכנית היא תכונה קריטית שלה. אנשים רבים השתתפו בתוכנית לא רק בגלל השירותים והפעילויות שלה, אלא כי הם אוהבים להרגיש חלק מדבר גדול יותר. כפי שאמר אחד המשתתפים: "התוכנית עוזרת עם דברים שאנשים לא יכולים לעשות בעצמם. זה טוב להיות עם חברים שהכירו אותך במשך שנים רבות ומכירים אותך הכי טוב". המשתתפים בתוכנית הרגישו תחושה של סולידריות ואמרו שהם משתתפים במשהו גדול יותר מאשר היכולות האישיות שלהם וזה העניק להם כוח. הם הרגישו שהם קיבלו סיוע ותמיכה הדדית מאחרים בתוכנית.

הרבה של הקהילה ציינה כי "יש תחושה מסוימת של איחוד. גאווה ייחודית שזה הדבר הזה שאנחנו יצרנו ואיזה כיף יש לנו שאנחנו נמצאים בתוכו”. תחושת החברות הזאת הוכחה על ידי התבוננות של ה-PI במפגשי המועצה של התוכנית, שהיו תמיד מלאים בקלות. כמעט לשני שלישים מהחברים אין משפחה שגרה קרוב ויש לכך השלכות חשובות. "אנשים ללא מערכת תמיכה משפחתית יבואו יותר לפעילויות קהילתיות כי הם באמת מחפשים את ההרגשה של שייכות ואת התמיכה והרגש של הביחד שאין להם”. הילדים של החברים באופן כללי תומכים מאוד בתוכנית. כפי שאמר אחד החברים. הם מעריכים שיש לנו מסגרת טובה והם לא צריכים להיות כל כך מודאגים, גם אם הם חיים אלפי קילומטרים מאיתנו".

היבטים דתיים

בעוד ש"דרים בבית" לא תכנית למענה בתחום הדתי, משתתפי התוכנית שבחרו להזדקן בבית, ראו את ההיבט הדתי של הקהילה שבה התוכנית מבוססת כגורם מאחד בין חבריה. הם הרגישו שהקשר החברתי והדתי מתערבב עם אחרים ולכן קשה להם לבודד את ההשפעה של כל דבר בנפרד. כפי שאמר אחד מחברי התוכנית על היותו חבר בבית הכנסת: "אני אוהב את הרעיון שזה היה קשור לקהילת רמות ציון… הילדים שלנו…. גדלנו ביחד; זה מאוד נוח". עם זאת, המשתתפים הרגישו יותר מאשר רק קשר חברתי. כפי שאמר אחד המשתתפים: "אני חושב שהאווירה הדתית המשותפת, הפתוחה תורמת להצלחה ולגיבוש של הקבוצה" מנהלת הקהילה של התוכנית ציינה: "אני חושבת שהדבר הייחודי בקהילת רמות ציון הוא היותה קהילה חזקה מאוד. זהו ציר דתי משמעותי כאן שמחבר את רוב האנשים, גם אם לא כולם מגיעים אל בית הכנסת רבים כן”. הרבה של הקהילה הביעה דעה דומה.

אבל למרות שהמסגרת הדתית מועילה, חברי התוכנית לא ראו שקבוצה המבוססת על אמונה נדרשת להצלחת התוכנית. מנהלת התוכנית אמרה: "אני בהחלט חושבת שיש את היכולת לשכפל, ולהתאים את התוכנית לקבוצות שונות. אין יתרון או חסרון למסגרות דתיות [לתוכנית]".

אחד המרואיינים מהקהילה הדתית שבחר לא להצטרף אמר "אנחנו עדיין לא שם מבחינת הצרכים שלנו, אולי בעתיד". עם זאת, אחרים עם רמות דומות של צורך הצטרפו בכל מקרה בגלל שקט נפשי ורצון להבטיח את המשך התוכנית. אחת ממשתתפות התוכנית הצעירות ביותר "מה שמטריד אותי הרבה זה אנשים מהדור שלי, אומרים שאנחנו לא שאנחנו לא שם עוד והתשובה שלי היא תמיד שזה לא רלוונטי. חלילה קורה משהו מחר, אתה תצטרך אותנו, אתה תרצה אותנו, ואנחנו נהיה שם. אבל אם אתה לא חלק מאיתנו בתוכנית העזרה הזו לא תהיה לך…".

דיון

תוכנית "דרים בבית" משתמשת במודל הכפר של המבוגרים המעוניינים להזדקן בבית, כדי לספק שירותים רבים, כולל אלה שמשפרים את הבריאות הפיזית, שומרים על מצב בריאותי ומונעים מחלות בקרב מבוגרים. היא שואפת להשיג זאת באמצעות שירותים שונים, סדנאות ופעילויות, רבות מהן מתבצעות ברמת הקבוצה. התוכנית השפיעה באופן חיובי על המשתתפים שלה במגוון רחב של נקודות מבט משולבות, כולל רפואי, חברתי ואיכות החיים. לא לכל המשתתפים היו אותם צרכים ואינטרסים, אבל "דרים בבית" מציעה בהצלחה מגוון רחב של תכונות, במיוחד בהתחשב במספר המוגבל של החברים הנוכחיים. מרבית הפעילויות והסדנאות בתוכנית נראו בעלות השפעה חיובית וזכו להערכה של המשתתפים. בנוסף, עזרה עם משימות מעשיות כגון ניירות עבודה, תיקונים בבית, ותחבורה שיפרו את איכות החיים עבור חלק מהמשתתפים.

המאפיינים וההצלחה של התוכנית תואמים את הספרות על מודל הכפר (Graham et al., 2014, 2018; Scharlach et al, 2012);

ניתן לצפות כי מגוון שירותי הטיפול והבריאות ישפרו את הבריאות הפיזית של משתתפי התוכנית הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. הבדידות בקרב אוכלוסיית המבוגרים מבוגרים משפיעה באופן משמעותי ושלילי על הבריאות והרווחה ונחשבת לבעיה חשובה בתחום הבריאות הציבורית והחברתית (Beutel et al., 2017). שליש מהמבוגרים בישראל דיווחו על תחושה של בדידות.

להזדקן בבית

לתוכנית "דרים בבית" יש תכונות במשותף עם כמה מודל הכפר בארצות הברית (Graham et al., 2017). עם זאת, "דרים בבית" הוא דוגמה לא רק לקהילת מגורים המתרחשת באופן טבעי (NORC) היוצא דופן בה שהיא מתרחשת בהקשר של קהילה דתית, מאוחדת שמייצרת קשרים מיוחדים שאינם נראים בשום מקום (Putnam et al., 2012). כאשר יש דת משותפת יש קשר עמוק ומיוחד, עם נקודות מבט דומות על העולם. ההיבט הדתי הזה שהופך את הקהילה בתוכנית זו לייחודית לא קיים לחלוטין בקהילות אחרות (Benjamins et al., 2011; Levin, 2013; Putnam)

אין כמו "דרים בבית"

ישנן תוכניות עם דמיון מסוים לתוכנית "דרים בבית" בישראל, כולל אלה המוצעים על ידי ערים (Even-Zohar, 2015). עם זאת, ישנם הבדלים חשובים בשירותים נוספים המוצעים על ידה כגון: שירותי ניהול מקרה גריאטרי של צוות של רופאים, כולל במצבי חולי קשה.

יותר מאשר רק מרכיבי התוכנית, ההקשר שבו הפעילויות והשירותים ניתנים זה מה שעושה את התוכנית של "דרים בבית" יוצאת דופן. ההון החברתי, העבר המשותף וחוויות רבות משותפות של המשתתפים, נקודת המבט הדתית המשותפת, ושילוב של סיוע מקצועי ומתנדב מקיף המאפיין התוכנית מגדילה את ההשפעה שלה.

מחקרים קודמים הראו כי חברויות בקהילה כזו מספקת לא רק תחושה של שייכות אך גם של רווחה ואיכות חיים. תחושת שייכות היא נושא דומיננטי בהערכה שלנו והמשתתפים ראו את הקהילה כצורך בסיסי לא רק בתקופה של משבר כמו COVID-19 אבל גם בחיי היומיום. אנשים מבוגרים רבים השתתפו בתוכנית זו כי הם אהבו את תחושת הרווחה של להיות חלק מהקהילה שהם כבר בה. עם זאת, תוכניות מבוססות קהילה דתית טרם נבנו, בישראל, שם לבית הכנסת יכולות לשחק תפקיד שונה.

מסקנות

לתוכנית הזדקנות חדשנית, המבוססת על קהילת בית כנסת בירושלים, יש מספר יתרונות רפואיים בריאותיים ומשפרי איכות חיים.
יש קשר ישיר ועקיף בין רווחה לבריאותם של המבוגרים, שבחרו להזדקן בבית ובקהילה, להם מספקים תמיכה וסיוע בעת הצורך.
ההון החברתי והדתי הוא משאב שבעזרתו תוכנית זו יכולה לשפר את הבריאות והרווחה של המבוגרים, באמצעות השירותים המוצעים להם ומפחית את הלחץ שלהם בידיעה שהם יכולים לקבל עזרה רפואית, או אחרת, שהם זקוקים לה, בכל רגע נתון.

 

המאמר נכתב ע"י אפרים שפירו, ד"ר אמירה פז- מנכ"לית מרכז "בשיבה בריאה", שחר חן אמיר, אור סנדלר אלהרר, רחל ש. קירזנר.

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן