התמודדות עם תהליך הזקנה ותמיכה בבני משפחה מטפלים

אתמול קיבלתי שיחת טלפון.
מהצד השני קולו של גבר, לחוץ, אבוד וקצת חסר אונים, שהסכים לשתף אותי במציאות בה הוא חי כבר זמן מה. מציאות שמתוקף תפקידי ועבודתי (וגם כבת מטפלת…) אני מודעת אליה והיא ההתמודדות הנפשית של בן משפחה מטפל עם הורה מבוגר.

תחילה צץ הצד המגונן: הוא מספר לי שאביו בסך הכול בסדר..
"יש לחץ דם גבוה, מחלות רקע, הוא קצת מבולבל מעת לעת אבל בסה"כ, הוא בסדר גמור, עצמאי.
אהה כן, הוא גם נפל, פעמיים, לפני חצי שנה ולפני חודש, אבל לרוב הוא בסדר – אוכל, נושם, שותה. לא פעיל במיוחד אבל הוא בסדר! לאחרונה אנחנו מרגישים בהבדל…"

אני מבינה שכאן מתחיל הטוויסט בעלילה בעוד שהבן, לא באמת מבין מה קורה כאן.


ואז הוא משתף שהאבא התחיל להאשים את המטפל שגונבים לו את הדברים, בד בבד חוזרת המגננה: "אנחנו באים לבקר מעת לעת ולרוב הוא בסדר, אך מדי פעם ישנם התקפי זעם, אבל הוא בסדר. גם בעבר הוא היה עקשן מאוד. אבל היום זה מקצין. אבל הוא בסדר. עצמאי. לפעמים נוהג. פה באזור כמובן. הוא בסדר."

הוא ממשיך: "למעשה, מי שלא בסדר זה אני. אני מתקשה ונפגע מהאמירות שנזרקות באוויר כשאני מנסה להציע רופא או דיור מוגן. אבא נעלב ואומר שכולם נגדו. שכולם מרמים אותו. ואז המצפון שלי עובד שעות נוספות. אבל מה אני אמור לעשות?
יש לי משפחה משלי ואני לא מתגורר קרוב. אני לא יודע מה לעשות כי הוא עצמאי והוא בסדר..
זה גורם לי להרגיש שהוא שונא אותי, הוא קורא לי דיקטטור, הוא אומר לי (!) שאני לא אוהב אותו.
הוא חושב שאני מנסה לרמות אותו…. אני לא מסוגל יותר.

נתחיל מהאמירה הפשוטה – ההורה שלך לא שונא אותך. הוא מתמודד עם תסמונות הזיקנה!

קבלת שיחות טלפון מן הסוג הזה מבן משפחה מטפל בנושא התמודדות עם הורים מבוגרים הן חוויה יומיומית עבורי. תהליך ההזדקנות הוא מסע המאופיין בשינויים משמעותיים שיכולים להותיר הן את המבוגר והן את יקיריו להרגיש אבודים וחסרי אונים. כאשר קשישים מתמודדים עם אתגרים פיזיים ונפשיים, זה הופך להיות חיוני עבור בני משפחתם להבין ולהתמודד עם מצבים אלה.
בואו נחקור את הכלים שיכולים לסייע למשפחות בניווט המסע העדין הזה של טיפול והבנת תהליך ההזדקנות.

מציאות ההזדקנות: שינויים מהותיים

חשוב להכיר בכך שתהליך ההזדקנות מביא לשינויים עמוקים עבור רבים מבני האוכלוסייה המבוגרת. ככל שבני משפחתנו מזדקנים, הם עלולים לחוות אובדן עצמאות, להרגיש כמו נטל ולסבול ממצבים בריאותיים ונפשיים שונים. הזנחה עצמית ושכחה עלולים להתגלות, ומשימות פשוטות עלולות להפוך למאתגרות.

הבלבול אצל הזקנים יכול להופיע ולהיעלם חליפות, ולהשאיר אותם ממוקדים וקוהרנטיים ברגע אחד, וחסרי התמצאות ברגע אחר. זיהוי דפוסים אלה והבנת הסיבות הבסיסיות שלהם הם שלבים חיוניים במתן טיפול נאות.

 

סיוע עם הכוונה מקצועית

על מנת לטפל בשינויים אלו ולהבדיל בין חששות הקשורים לגיל לבין בעיות בריאותיות אחרות, חיוני להתייעץ עם רופא גריאטר מומחה או פסיכוגריאטר או לפחות גרונטולוג (מומחה לזיקנה). מומחים אלו יכולים לערוך הערכות מקיפות כדי לאבחן במדויק את מצבו של הזקן.

בעוד שניתן לאבחן מצבים בריאותיים רבים באמצעות בדיקות רפואיות סטנדרטיות, מורכבות ההזדקנות דורשת לעתים קרובות תשומת לב מיוחדת וגישה רחבה יותר לאבחון. באמצעות הערכה יסודית, אנשי המקצוע יכולים לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר ולפתח תכנית טיפול המותאמת לצרכיו של המבוגר.

כלים להתמודדות ותמיכה

  1. מודעות ותקשורת: אם אתם מוצאים את עצמכם במצב דומה, זכרו שאתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד. חפשו תמיכה מחברים, משפחה או קבוצות תמיכה כדי לשתף את החוויות שלכם ולקבל הדרכה. להיות מודעים לאתגרים שיקירכם עוברים, יהיה הצעד הראשון להתמודדות איתם בצורה יעילה.
  2. הבנת תהליך ההזדקנות: למדו את עצמכם ואת בני המשפחה האחרים על תהליך ההזדקנות, אתגריו והשפעתו על התנהגותו ורגשותיו של הזקן. הבנה זו תטפח אמפתיה וסבלנות בתפקידכם כמטפלים.
  3. הכוונה מקצועית: התקשרו עם רופא מומחה בגריאטרה לקבלת אבחון מקיף. זה לא רק יעזור לזהות בעיות רפואיות, אלא גם ליצור מפת דרכים למסע הטיפול.
  4. פיתוח תכנית טיפול: שתפו פעולה עם איש מקצוע בעולמות הזיקנה (גריאטר או גרונטולוג) ליישום תכנית הטיפול המומלצת. תוכנית זו צריכה לשקול את הרווחה הפיזית והרגשית של האדם המבוגר ולכלול אסטרטגיות לתמיכה בצרכיו ביעילות.
  5. פתרונות טיפול ביתי: כיום, זמינים פתרונות ושירותים רבים לטיפול בבית כדי לעזור למבוגרים לשמור על עצמאותם, תוך הבטחת רווחתם ובטיחותם. חקרו את האפשרויות הללו בכדי לספק סביבה בטוחה ונוחה לאהוביכם.

 

זכרו, המאבק הטיפול של בן משפחה מטפל בהורה מבוגר נובע ממורכבות תהליך ההזדקנות, ולא מיחסים אישיים. על ידי הבנה, אמפתיה והצטיידות בכלים הנכונים, אתם יכולים לנווט את המסע הזה בחמלה ותמיכה. כשאתם יוצאים לדרך הזו, דעו שאתם לא לבד, וישנה עזרה זמינה בכדי להפוך את החוויה לניתנת יותר לניהול, הן עבורכם והן עבור בני משפחתכם המבוגרים.

 

אתם מוזמנים ליצור קשר,
אנחנו פה. עם הידע, הניסיון והכלים, בשבילכם ובשביל הוריכם.

כתבה את המאמר:
מירה תשובה,
מאמנת אישית ומשפחתית מוסמכת מטעם לשכת המאמנים.
בעלת ניסיון של כ-17 שנה בתחום התקשורת הבין אישית, הבניית תהליכים והתאמה אישית.

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן