טיפים להזדקנות מוצלחת בבית

הבית הוא תמיד מקום נעים, בטוח ומוגן עבור רובנו, אבל בגיל השלישי הצרכים, הרצונות והיכולות שלנו משתנים.
מחקרים בארץ ובעולם מראים כי רוב המבוגרים מעדיפים להזדק בבית, וכיום קיימים שירותים אשר יסייעו באיזון המצב הרגשי והרפואי, בשיפור התפקוד ובשמירה על איכות החיים, בסביבה המוכרת של הבית.

מאמר שפורסם באתר next avenue והתבסס על מחקר של איגוד הפנסיונרים האמריקאי (AARP) מעניק מספר צעדים להזקנות מוצלחת בין כותלי הבית.

1. מניעת נפילות

נפילות הן הגורם השכיח ביותר לאשפוזים הקשורים לטראומה בקרב מבוגרים, ועלולות לגרום לירידה בתפקוד, ולהשפיע על היכולת להישאר עצמאיים. נפילות נובעות בדרך כלל מחולשת שרירים, בעיות ראייה, תופעות לוואי של תרופות, תזונה לקויה, בעיות בריאותיות כרוניות וסביבות ביתיות לא בטוחות.

על מנת למנוע נפילות:

  • שוחחו עם הרופאים שלכם ודווחו על בעיות רפואיות שעלולות לצוץ או קיימות.
  • העריכו את ביתכם בנוגע לתאורה, סכנות מעידה, מדרגות ובטיחות חדר האמבטיה. מרפאים בעיסוק יכולים לסייע ולהעלות הצעות בטיחות מעשיות.
  • המשיכו לנוע. תרגילי כוח ושיווי משקל קבועים כמו טאי-צ'י, והמשך הניידות באופן כללי, חיוניים במניעת נפילות.

בשיבה בריאה מציעה מעטפת טיפולית המותאמת למניעת נפילות – ניתן ללחוץ כאן לקריאה נוספת

2. עבודה עם מומחים

עבודה עם מומחים יכולה לסייע בעיכובן של מחלות שונות ובשמירה על העצמאות.

רופאי גריאטריה מיומנים בניהול המורכבות של ריבוי בעיות בריאותיות, ויודעים את ההבדל בין "הזדקנות רגילה" לבין המחלות שעלולות ללוות אותה.

כאשר אתם חשים כי בריאותכם מתחילה לפגוע ברווחתכם הנפשית או הפיזית ובפעילות חיי היומיום כדאי לפנות למומחה. לדוגמה, הגעה תכופה לבתי חולים, ריבוי תרופות, קושי בתנועתיות ופגיעה בזיכרון, כל אלו הם סימנים למצב. מומחים יזהו את הצורך ויסייעו במציאת שירותים מתאימים.

בשיבה בריאה מציעה אבחון כוללני מקיף על ידי אחות, מרפאה בעיסוק, פיזיותרפיסטית, רוקחת קלינית, גרונטולוגית ורופא גריאטר. צרו איתנו קשר כאן

3. הישארו פעילים

שמירה על בריאות המוח עוזרת לכם להישאר פעילים גם כשאתם בבית. ניתן לחדד את כישורי החשיבה, המצטמצמים עם הגיל, באמצעות משחקי מוח. בדיוק כמו שבחדר הכושר עובדים על שרירי הבטן, או הידיים, עלינו לשנות את תכנית האימונים של המוח בהתאם לגיל, על מנת להבטיח את השימוש בו באופן מיטבי.

כמו כן, מומלץ לשמור על תזונה בריאה, הכוללת פירות וירקות, ועל פעילות גופנית יומיומית, אוויר צח ואור שמש לגירוי המוח. המפתח הוא תמיד להתמקד בהנאה מהתהליך ולא בהישגיות.

המועדון המקוון שלנו – מפגשים מהגיל השלישי, מציע להשאר פעילים מנטלית ופיזית גם בבית. לפרטים נוספים לחצו כאן

4. הפחתת טיפול רפואי

לעתים קרובות אנו מסתמכים יותר מדי על שירותי הבריאות, הבדיקות והנהלים, ובמיוחד על תרופות. חשוב להבין כי קיצוץ במינון התרופות הוא לא סירוב לטיפול – אלא הערכה מחודשת של טיפול ספציפי.

לדוגמא, מחקרים מראים שלסטטינים (תרופות לכולסטרול גבוה) יכולות להיות יותר סיכונים ותופעות לוואי עבור מבוגרים, ובנזודיאזפינים (המשמשים נוגדי חרדה ודיכאון) עלולים לגרום לבעיות זיכרון בקרב חולים מבוגרים.

לכן, כדאי לשוחח עם הרופא על כיצד אתם מרגישים לגבי הטיפול ומה חשוב לכם. אם עצמאות, תפקוד מיטבי ואיכות חיים נמצאים בראש הרשימה, כדאי לבצע בחינה מחדש של הסיכונים והיתרונות של טיפולים מסוימים. לפרטים נוספים לחצו כאן

5. שמרו על מערכות היחסים

קשרים חברתיים ומשפחתיים תומכים בבריאות הנפש, כגון היכולת להתנהל במצבי לחץ ולמנוע דיכאון. במחקרים רבים, אנשים שהגיעו להגשמה עצמית הם בדרך כלל בעלי רגשות חזקים של אמפתיה וקבלה של בני אדם, שפיתחו חברויות עמוקות במהלך החיים. היכולת לפתח יחסים עם אחרים היא גם קריטריון לבשלות רגשית.

כמו כן, יחסים משפחתיים הם המפתח לניהול האתגרים של הזדקנות בבית. בדו"ח שפורסם ב2018 נמצא כי 89% מהמטפלים במזדקנים הם בני משפחתם. קיומה של מערכת יחסים יציבה, חמה וטובה עם אדם אחד נוסף לפחות היא גורם חשוב בבריאות הנפשית. ככל שישנם יותר קשרים משמעותיים כאלו, הדבר משפיע יותר על הבריאות הנפשית.

6. הישארו גמישים

המטרה לחיות באופן עצמאי יכולה להביא עימה תנודות ושינויים. על כן, היו פתוחים לאפשרויות שיעזרו לכם. אמנם הזדקנות גורמת למוח להיות פחות מסתגל לשינוי, אך דווקא השינויים בבית הם אלו שמאפשרים למבוגרים לשמור על רמת הפעילות שלהם.

לדוגמה, יותר מבוגרים יעדיפו להמנע מהליכון, אך יתהלכו בביתם כשהם אוחזים ברהיטים מכיוון שהם לא יציבים. השימוש במכשירים תומכים עשוי לאפשר לכם להישאר עצמאים בבטחה. לכן, להישאר פתוחים לשינויים הוא מפתח חשוב בהזדקנות מוצלחת.

7. חשבו על תכנית

להישאר בבית משלכם בעת ההזדקנות דורש חשיבה קדימה. אם אתם לוקים במצבים רפואיים כרוניים, שוחחו עם הרופא כדי להבין כיצד המחלה יכולה להתקדם, כך שתוכלו לצפות כיצד לנהל אותה בעתיד.

הזדקנות בבית יכול להיות יקרה ולכן חשוב לתכנן גם את ההוצאות, כגון טיפולים רפואיים תומכים, סיוע סיעודי והתקנת עזרים בבית. תכננו כיצד לקבל עזרה בעת הצורך, ודונו באפשרות של לחצני חירום המאפשרים זמן תגובה מהיר יותר לקבלת טיפול רפואי.

כמו כן, אחד הדברים החשובים ביותר הוא לדבר עם המשפחה על מה הייתם רוצים אם היית חולים – מי ידאג לכם, ​​אילו הוראות הוא צריך לקיים וכו'.

מטפלים בהורה מזדקן/ת וזקוקים לעזרה?

תנו בנו אמון ונחלוק אתכם את האחריות

לייעוץ גרונטולוגי וסיוע בבירוקרטיה השאירו פרטים כאן

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד

הרצאה חד פעמית

דע/י את הזכויות שלך

כאן נרשמים/ות להרצאה החשובה ומקבלים תזכורת

דילוג לתוכן