עושים סדר בהכנות לסדר פסח, בקרב משפחות המטפלות בהורים ובני משפחה מזדקנים

 

בעוד זמן קצר נחגוג את חג הפסח, זמן של התכנסויות משפחתיות ומפגשים חברתיים רבים.

בדרך כלל האדם המבוגר מצפה בתקופת החגים להיות מוקף בבני משפחתו, אך כאשר המציאות שונה, תחושת הבדידות שתעטוף אותו, עשויה להיות מורגשת ביתר שאת.

ההכנות לקראת חג הפסח הן רבות ומגוונות, החל מניקיונות הבית, קניות, בישול, בייביסיטר לנכדים, תכניות לליל סדר ועד תוכניות לבילויים משפחתיים, אך על אף העומס, חשוב לפנות זמן בכדי לעזור להורים ובני משפחתנו המזדקנים, להתכונן לחג ולבדוק איתם מה תוכניותיהם לחג. חג הפסח הוא חג שבמרכזו השיחה והסיפור, לרוב, חוזרים על עצמם כל שנה, דומים וגם שונים. בעצם פסח הוא זיכרון בתוך זיכרון, רובנו זוכרים היכן היינו בשנה שעברה, את ליל הסדר עם סבא וסבתא, או הפעם הראשונה שחגגנו את ליל הסדר בדירה החדשה..
אנחנו גם יודעים מי יאחר ומי יתעקש לשיר, מי אוהב את הקושיות ומי תמיד קורא את הבן הרשע בהגדה – ובכך, ליל הסדר עצמו הופך לזיכרון ממשי ומשמעותי, גם לאדם המבוגר, והוא סיפור הפסח שלנו.
אז בואו נעשה קצת סדר בהכנות לסדר פסח ונדבר על מספר נקודות למחשבה בקרב משפחות המטפלת בהורים זקנים:

הכנות לקראת חג הפסח

בבתים רבים בישראל נוהגים לערוך ניקיון ייסודי לקראת פסח, לכן מומלץ לבדוק עם ההורים, האם הם מסתדרים עם ההכנות לחג, ניקיונות (חשוב לוודא שהם אינם לוקחים על עצמם משימות ניקיון מאתגרות מדיי ומסוכנות כגון טיפוס על סולם וכו'), קניות, בישולים וכדומה.

כמו כן, בחגים נהוג לתת שי קטן למטפלים בבית הזקן ו/ או במרכזי היום, שמלווים את בן משפחתכם. אל תהססו לשאול את בן המשפחה האם מעוניין לתת מתנות ועבור מי. שווה לנו לזכור שאנשי הסיעוד עובדים קשה והם האנשים הדואגים באופן ישיר לרווחתו ובריאותו של יקירכם. תקופת החגים היא הזמן להצגת הערכה ולהביע ציפייה שיקירכם יקבל את הטיפול הטוב ביותר האפשרי.

"אצל מי אתם חוגגים את ליל הסדר"?

זה ברור לכולנו שליל הסדר הוא ערב משפחתי וברוב המקרים אף בן משפחה לא רוצה להישאר בו לבדו. אנו ממליצים שתכננו מראש אצל מי אתם ב"סדר", וודאו שלהוריכם יש תכניות לחג ולליל הסדר ולא לשכוח גם להתכונן מראש מי מסיע את ההורים, האם הם נשארים לישון אצלכם (אם לא יש לקחת בחשבון שייתכן וירצו לעזוב מוקדם) וכדומה.

מי שחשב שברגע שההורה שלו נכנס לבית אבות הוא אינו מסוגל לקחת חלק בחגיגות, שיחשוב שוב, כי בהחלט גם בבתי אבות ודיור מוגן מקובל שדיירים רבים ייסעו למשפחותיהם בליל הסדר. התייעצו עם הוריכם ועם הצוות המטפל בהם האם מתאפשר להזמינם לליל הסדר.

נקודה נוספת שאסור לנו לדלג עליה והיא להציע להורים המזדקנים לקחת חלק בעריכת ליל הסדר, בקריאת ההגדה ובמנהגי החג כפי שנהגו בעבר, אמנם, יכול להיות שההורה עצמו כבר לא ירצה בתפקיד אבל אם כן ירצה, מאוד חשוב להציע לו ואף לאפשר לו את התפקיד.

לדיירים המתגוררים בדיור המוגן ניתנת האפשרות להזמין את בני משפחתם לסעודת הסדר ובמידה וזה רצונו של בן המשפחה, כדאי להיענות לו, בטח מהעובדה שסידור זה עשוי לאפשר לו להרגיש "בעל הבית" ולארח את בני המשפחה "במגרש הביתי" שלו, ואתם תיהנו מסעודה משפחתית נעימה וטעימה ללא כל טרחה ומאמץ מהצד שלכם.

עובדים זרים ומטפלים במהלך חג הפסח

משפחות המעסיקות מטפלים ועובדים זרים מומלץ להיערך מראש לחופשות המטפלים.
יש לשים לב כי במהלך חג הפסח, דתות אחרות חוגגות חגים אחרים כמו חג הפסח ולעובדים זרים מגיעים 9 ימי חג בשנה שבהם הם זכאים לחופש, לכן עולים הסיכויים שדווקא במהלך החג עובדים זרים יחליטו לצאת לחופש. במידה העובד מחליט לצאת לחופש ביום חגו, נמליץ לתאם תורנויות בין בני המשפחה לימי החופש של העובד הזר.

במידה והעובד מחליט לעבוד ביום חגו, הוא צריך לקבל תשלום על כך.
עלות עבודה ביום חג הינה גבוהה מיום עבודה רגיל ועל עבודה ביום זה יש לשלם לעובד 150% משכרו היומי.

מרכזי יום לקשיש בחג הפסח

צריך לזכור כי במהלך החג, מטעמי כשרות, רוב מרכזי היום לקשיש סגורים.
מזדקנים המבקרים במרכז היום לקשיש על חשבון שעות גמלת חוק הסיעוד, זכאים לשירות חלופי של מטפלת בימים בהם מרכז היום סגור ובאחריות מרכז היום לספק את המענה החלופי.

שירותי הרווחה והרשויות המקומיות בחגים

במקרים יוצאי דופן בהם לא ניתן לארח בן משפחה, אולי כי אתם בחו"ל, אולי מקרה אחר שאינו בשגרה, ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית באזור מגורי ההורה ולבדוק האם ישנם שירותים עירוניים שההורה יכול ליהנות מהם בחג.
תדעו שישנן מסגרות רבות ברחבי הארץ המארחות באופן וולנטרי זקנים בליל הסדר וכוללות בין היתר: בתי אבות, מרכזי דיור מוגן, עמותות, בתי חב"ד וכד'.

הרשויות המקומיות עורכות ליל סדר ציבורי במקומות מרכזיים בערים ומזמינות את כל תושבי העיר להצטרף, שירותי הרווחה מסייעים לקשישים המעוניינים בכך לצאת לנופשונים למשך החג ובדרך כלל, שירותי הרווחה ועמותות מחלקים לקשישים נזקקים חבילות מצרכי מזון – קמחא דפסחא (מדובר במספר מוגבל של חבילות).

 

לסיום, לא משנה מה התוכניות שלכם לחג הפסח, תזכרו לברר עם ההורים ובני המשפחה המזדקנים מה מתוכנן להם בחגיגה הקרובה.

 

מאמר ע"י מערכת מרכז "בשיבה בריאה"

 

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן