בעקבות הצלחת מועדון מפגשים מהגיל השלישי, פרופ' יסכה כהן-מנספילד ועמיתיה מאוניברסיטת תל-אביב החליטו לחקור התאמת פעילויות מבוססות אינטרנט כתחליף לפעילות אישית לגיל השלישי במהלך מגפת הקורונה.
מה זה מועדון מפגשים מהגיל השלישי?
עם פרוץ מגיפת הקורונה והסגר הראשון שהכה בנו כרעם ביום בהיר, ניתקנו משרשרת אנושית חמה ומחבקת של משפחות, חברים ומרכזים קהילתיים.
מתוך האהבה הגדולה למקצוע וללקוחות, צוות "בשיבה בריאה" הבין שהדבר הנכון לעשות באופן מיידי הוא להקים מועדון מקוון לאזרחים ותיקים.
גייסנו את הצוות שלנו, שגם הוא מצא עצמו בבית, ועשינו כל מה שאנחנו יודעים על מנת לחבר יחדיו אזרחים ותיקים מכל הארץ ולחמם לבבות.
ביום הראשון היו לנו ארבעה אנשים סקרנים, ביום השני קצת יותר.
היום לאחר 11 חודשים של שידורים יומיומיים יש לנו מעל 400 חברים מכל רחבי הארץ שעושים איתנו התעמלות, טאי צ'י ומיינדפולנס במועדון הבוקר.
לביקור באתר המועדון לחצו כאן
מה בחן המחקר?
מטרת המחקר היתה להבין עד כמה פעילויות מבוססות אינטרנט למבוגרים מהוות תחליף הולם לפעילות אישית.
המחקר ערך סקר טלפוני ל-105 מבוגרים בישראל שהוצע להם להשתתף במועדון "מפגשים מהגיל השלישי" לאחר שהפעילויות השגרתיות נסגרו עקב מגיפת הקורונה. מתוך המדגם הכולל, 49/105 (46.7%) השתתפו בפעילות ו- 56/105 (53.3%) לא השתתפו. נערך בירור על רקע המשיבים לסקר, שביעות הרצון מהפעילויות וסיבות ההשתתפות או אי ההשתתפות.
מרבית המשיבים שהשתתפו בפעילות האינטרנטית נטו להיות מרוצים מאוד. הם דירגו את ההנאה הנגזרת מתוכן הפעילות כמניע החשוב ביותר, ואחריה שמירה על שגרה והנאה מהקבוצה ומנוכחות של משתתפים אחרים. 57% הביעו רצון להמשיך במועדון המקוון גם לאחר סיום המגיפה, ו-41% הביעו רצון להמשיך בהרצאות מקוונות.
הממצאים מצביעים על צורך בפעילויות מקוונות לצורך התמודדות עם שעמום ובידוד חברתי. הגורמים העיקריים שהשפיעו על השימוש בפעילויות מקוונות על ידי אוכלוסיית הגיל השלישי היו גישה, גורמים מוטיבציוניים ומילוי צרכים, והאם הפעילויות מותאמות מספיק להעדפות ויכולות של הפרט. האתגרים מצויים בקידום מערכות יחסים חברתיות, אשר כרגע אינן משולבות מספיק ברוב התוכניות המקוונות, תוך התאמה למגוון רחב יותר של נושאים, והגדלת הנגישות לאוכלוסיה המבוגרת, הן במהלך והן אחרי מגיפת הקורונה.
לקריאת המחקר המלא יש ללחוץ על התמונה