התועלות של אפייה ובישול בגיל המבוגר

לרבים מאיתנו ישנם זיכרונות נעימים של אפייה ובישול או שהות במטבח, הריחות המשכרים שהיו מפתים את בני משפחתנו "לגנוב" טעימה או תחושת הסיפוק של תוצר טעים ולמרות זיכרונות משמעותיים שכאלה, מבוגרים רבים אינם מבשלים או אופים בתדירות שבה נהגו.

לעתים קרובות, זה קורה כתוצאה מירידה בתיאבון או קשיים פיזיים, אך חשוב להבין את היתרונות הרבים שאפייה ובישול נותנים לדור המבוגר, החל משיפור התיאבון, שיפור התנועה, עבודה קוגניטיבית, גירוי החושים, יצירתיות ועד למניעת בדידות דרך שותפים לחוויה.

לכן החלטנו להציע לכם כלי אחר, יעיל וטעים, מעולם הריפוי בעיסוק, שעשוי לשמור עליכם פעילים ומעורבים גם בגיל המבוגר. כלי שידגיש את התועלות החבויות בתחביבים מהסוג האכיל.

שום רגשות אשם!

אז מי מאיתנו לא אוהב עוגות מתוקות, מנחמות, משמינות, שגורמות לנו לייסורי מצפון בכל ביס וביס שאנו אוכלים? שלעיתים נותנות לנו את ההרגשה "שעשינו משהו רע" ומונעת מאיתנו לפרוח במטבח?

כדאי שתתעדכנו במחקרים שמעידים כי ניתן להפיק הרבה מכל מה שנכנס לתהליך יצירת עוגה, בין אם אנחנו אופים בעצמנו, חוברים לנכדים או מזמינים את החברים. גם מבוגרים עם דמנציה, מרוויחים ממשימות הקשורות למטבח, עד כדי שיפור ושיקום תפקודי.

הכנת עוגה (או בישול ואפייה באופן כללי) כוללת בתוכה מרכיבים רבים החל מביצים, קמח ואבקת אפייה, דרך מרכיבים מוטוריים של כוח, טווח תנועה, ויסות ועד למיומנויות קוגניטיביות של ריכוז, תכנון, סדר פעולות ואינהיביציה, אבל הכי חשוב, זו היא פעולה מהנה ומשמחת עם סבא וסבתא ובני המשפחה, שמייצרת חוויות מלהיבות ומהווה הזדמנות פז ליצור שיחה, לשיר שיר ולבלות זמן יחד.

מהן היתרונות של בישול ואפייה בגיל המבוגר?

הגברת התיאבון

ככל שאנו מתבגרים, זה נורמלי לחוות ירידה בתיאבון. למרות זאת, חשוב לטפל בחוסר תיאבון מכיוון שזה עלול להוביל לתזונה לקויה ואף לבעיות נפשיות ופיזיות.

בישול והכנת ארוחות יכולים לעזור להגביר את התיאבון של מבוגרים. כשאנחנו מבשלים לעצמנו, סביר להניח שנתרגש יותר לנסות את האוכל שאנחנו יוצרים. הניחוחות הטעימים המגיעים מבישול ארוחה ביתית יכולים גם הם לסייע בגירוי החושים ולהוביל להגברת התיאבון.

שיפור התזונה

ככל שאנו מתבגרים, הטיפול בבריאותנו הפיזית הופכת חשובה יותר לחיים ארוכים ובריאים.
מעבר ליתרונות הפסיכולוגיים של בישול ואפייה, הכנת האוכל שלנו מאפשרת לנו לשלוט במרכיבים ולאכול בריא יותר.

על ידי הכנת הארוחות שלנו, אנו יכולים לבחור אילו מרכיבים נכנסים למזון שאנו אוכלים וכיצד הם מוכנים. הכנת הארוחות שלנו גם מקלה על השליטה בתזונה שלנו ועל המלצות תזונתיות ספציפיות.

שמירה על תחושת עצמאות

ככל שאנו מתבגרים, אנשים רבים נאבקים עם חוסר היכולת שלהם לבצע משימות או ליהנות מתחביבים כמו פעם. זה נכון במיוחד עבור אנשים החיים עם דמנציה וזה יכול להשפיע לרעה על הביטחון העצמי.

בישול או אפייה עבור עצמנו, או פשוט להיות מעורבים בתהליך, יכולים לעזור למבוגרים להרגיש מכובדים ועצמאיים יותר.

הבעת יצירתיות

בישול הוא תחביב נהדר עבור כל מי שמחפש להביע את היצירתיות שלו תוך יצירת משהו שימושי. לא רק שיצירתיות היא צורה מהנה של ביטוי עצמי, אלא שמחקרים מסוימים אף קישרו בין יצירתיות לרווחה כללית מוגברת.

גם אם אנו מקפידים לעקוב אחר מתכון מדויק בזמן שאנו מבלים במטבח, ישנן הזדמנויות רבות אחרות להיות יצירתיים. בין אם מדובר בקישוט עוגה מהודרת או פשוט בחלוקה מעוצבת של ארוחה ביתית בצלחת, בישול ואפייה מאפשרים למבוגרים לבטא את הצד היצירתי שלהם בצורה שונה ובונה.

הגיע הזמן לחברה!

בישול וחלוקה של ארוחות הם ההזדמנות המושלמת לקצת חברתיות. ככל שאנו מתבגרים, אנשים רבים מתחילים להרגיש בודדים או מבודדים. בישול או ארוחה משותפת עוזרים ליצור זיכרונות חיוביים ולגרום לנו להתחבר.

גם אם אנחנו מכינים ארוחה לבד, הבישול והאפייה מספקים המון הזדמנויות להתרועעות חברתית בקהילה. מביקור באטליז המקומי שלנו ועד ליהנות משיחה ידידותית עם הקופאית במכולת המקומית שלנו, בישול ואפייה מספקים הזדמנויות למבוגרים להשתתף בשיחה ולהתרועע עם אחרים.

טריגר לזיכרונות שמחים

למבוגרים רבים יש זיכרונות טובים מארוחות ערב משפחתיות וממפגשים חברתיים אחרים הכוללים אוכל. הניחוחות והמראות של בישול או אפייה יכולים לעזור לעורר זיכרונות משמחים מזמן בילוי עם יקיריהם. זה יכול להיות מועיל במיוחד עבור אנשים שחיים עם דמנציה שאהבו פעם בישול או אפייה.

הדרך הטובה ביותר לעזור לבני משפחתנו המבוגרים לשחזר את הזיכרונות המשמחים הללו היא למצוא מתכון משפחתי ישן או לבחור מנה אהובה ולשחזר אותה יחד. אם הם לא מתלהבים לבשל או לאפות בעצמם, נוכל גם לנסות לשחזר את זה עבורם ואז לחלוק ארוחה ביחד.

חיסכון בכסף

אף על פי שמשלוחים, מסעדות ומאכלים ארוזים מראש נוחים לשימוש, הם יכולים להיות יקרים. אחד מהיתרונות הרבים של בישול ואפייה הוא שהם עוזרים לנו לשמור על עלויות נמוכות על ידי קניות של המרכיבים בעצמנו.

התמקדות במזונות טריים היא לא רק אסטרטגיה טובה לחסכון בכסף, היא גם מאפשרת לנו להתמקד ביצירת אוכל טעים ומאוזן תזונתית.

עבור אנשים עם דמנציה הפעילות היומיומית הינה משמעותית, שעוזרת לשמור על אוירה נעימה, אושר וקשר עם הקרובים אליהם, עניין לא שולי בהחלט, שמספק להם ביטחון, תחושת ערך עצמי ומשמעות.
עבורנו, הילדים והנכדים, זה מאמץ קטן שיכול לעשות שינוי גדול אצל סבא וסבתא.

אז איך נעשה את זה וגם נהנה על הדרך?

  1. נמצא מתכון ישן של סבתא שהיא נהגה להכין באופן קבוע למשפחה, שכולם אהבו ונהנו ממנו.
  2. ננסה לפשט אותו ביחס ליכולות האישיות שלנו. ננסה לפשט ככל שניתן עבור מבוגרים עם דמנציה, שצריכים מטלות פשוטות הבנויות משלב אחד ולא מורכבות מידי. לאנשים עם דמנציה יותר מאתגר לעקוב אחר הוראה מורכבת, לכן נמליץ לכתוב את המתכון מחדש במידת הצורך.
  3. נאפשר לכולם לקחת חלק פעיל בבניית רשימת מצרכים. נוודא יחד מה קיים בבית ומה צריך לקנות. נשים את כל המצרכים על השיש, בכמויות הנדרשות, לפני שנתחיל בהכנת המתכון ואז נתחיל שלב אחר שלב, לפי סדר כתוב מראש.
  4. ולבסוף, הכי חשוב – כאשר העוגה מוכנה, נשב יחד איתם לאכול וליהנות מהמטעמים שלנו.

לסיכום, אכילה משותפת מעוררת שיח סביב השולחן, מחברת בין אנשים, מחזקת מיומנויות חברתיות לצד עצמאות ויצירתיות בזמן הכנת העוגה.

במהלך הפעילות היו רגועים, קשובים ונסו להתמקד בחוויה הנעימה עצמה, גם אם התוצאה אינה מושלמת, עצם הפעילות והעשייה הם העיקר.

 

הקפידו להעניק לעצמכם או לשותפיכם לאפייה תחושה של הצלחה על ידי מחמאות. הפכו את סביבת העבודה בבית למעודדת. תימנעו מרעשי רקע – כבו את הטלוויזיה, דאגו לתאורה טובה, שטח ללא מכשולים, אווירה מכילה ויותר מהכול מלאה בחיוכים!

מאמר נכתב ע"י ליאור זילכה, מרפאה בעיסוק, אחראית תחום ריפוי בעיסוק בשיבה בריאה, בשיתוף עם המרכז.

לכל שאלה, בקשה או תהייה,
צרו קשר עם צוות מרכז בשיבה בריאה
03-5250717
contact@healthyaging.co.il

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן