יצירת שגרת יום לבריאות קוגניטיבית בגיל המבוגר

המטרה! לא לאפשר למוח המזדקן שלנו לצאת לחופשה

בהמולת החיים, אנו מוצאים את עצמנו, לעתים קרובות, במרדף בלתי פוסק אחר הגשמה, הצלחה ושלל מטרות אישיות. הפנסיה ממתינה לנו באופק כהבטחה להפוגה, תקופה שבה נוכל סוף סוף להקדיש יותר זמן לחיים עצמם.

 

כולנו מכירים את תחושת העומס הנפשי שמציפה אותנו מעת לעת, או אפילו את הרגע שבו אנחנו מחליטים לעזוב את הכול ולצאת לחופשה. תקופת הקיץ בהחלט מאופיינת בכך, וכהוכחה, אנשים רבים שאנו מכירים יוצאים (או כבר יצאו) לנפוש בימים אלו ממש.

אז בחרנו לוקיישן, ארזנו (לבד:)) נסענו ובאמת הייתה חופשה מופלאה.. הצלחנו לנוח, נהנינו והכי חשוב: רווח לנו. אך בחיים, כמו בחיים, המציאות החזירה אותנו הביתה, לשגרה. (כי הרי לא ניתן להישאר בחופשה לנצח..)

והמוח?…. גם המוח הוא סוג של ״שריר״ שנופש, ופתאום אנחנו מתחילים להרגיש שיש לנו מחסום, קשה לנו לחשוב,

מאתגר להתרכז, ובכלל, לחזור לאותו סדר יום שוב. כיום מתברר שככל שאנו מתבגרים ומתקרבים לגיל הפנסיה (הגיל שכביכול כולנו ממתינים לו), לטיפוח שגרת יום מובנית יש משמעות, שכן היא מסייעת בשמירה על היכולות הקוגניטיביות של המוח המזדקן שלנו, ועלינו, פעילים ותוססים.

הפתרון! כדאי ואף רצוי לבנות שגרת יום מובנית

הבה נחקור את המרכיבים לשגרה מופלאה שתמנע מהחומר האפור במוח שלנו לנמנם ונלמד כיצד היא תורמת לרווחה קוגניטיבית –

1. פעילות גופנית ותנועה:
שילוב פעילות גופנית קבועה בשגרת היומיום שלנו ממלאת תפקיד מרכזי במניעת ירידה גופנית וקוגניטיבית כאחד. העיסוק בתנועה שומר על זריזות גופנו ומוחנו, ומבטיח שהיכולות המנטליות שלנו יישארו חדות גם בחלוף השנים. בין אם זו הליכה מהירה, יוגה או שיעור ריקוד, התנועה מטפחת תחושת חיוניות שמחלחלת לכל ההיבטים של חיינו.


הצעה: שקלו לתרגל סגנון ספורט או ריקוד חדש שמאתגר את הגוף והנפש שלכם. זה לא רק משפר את הבריאות הגופנית שלנו אלא גם ממריץ תהליכים קוגניטיביים באמצעות לימוד מהלכים ואסטרטגיות חדשות.

2. אימון מוח:
המוח שלנו משגשג כאשר אנחנו מאותגרים. פעילויות כמו פתרון תשבצים, עיסוק במשחקי זיכרון או פיצוח סודוקו מספקות אימונים ממוקדים. פעילויות אלו משפרות את התפקוד הקוגניטיבי על ידי גירוי מיומנויות פתרון בעיות, חיזוק סוגים שונים של זכרון ויכולות חשיבה ביקורתית.
הצעה: הקדישו חלק מהיום שלכם להרכבת פאזלים או לפיתרון חידות שמעודדות אתכם לחשוב מחוץ לקופסה. זה שומר על המוח שלכם מעורב ועל ההילוכים המנטליים שלכם משומנים.

3. למידה וחדשנות:
שמירה על חשיבה סקרנית חיונית לחיים מספקים. התעמקו בנושאים שמעולם לא חקרתם בעבר, טפחו תשוקה ללמידה ואמצו רעיונות חדשניים. השאיפה המתמדת הזו לידע עוזרת לשמור על ה

מוח שלנו פתוח להסתגלות ולחוויות חדשות.

הצעה: הירשמו לקורסים פרונטליים או סדנאות מקוונות המציגים בפניכם נושאים שמעולם לא היה לכם זמן להעמיק בהם. בין אם מדובר בשפה זרה, אמנות או תחום מדעי, עצם פעולת הלמידה מעודדת את המוח שלנו.

4. מיינדפולנס:
ניהול רגשות והפחתת מתח חיוניים לתפקוד קוגניטיבי בריא. עסקו בתרגילי הרפיה, מדיטציה, טכניקות נשימה עמוקה ופעילויות כמו רישום יומן רגשות כדי לשמור על שיווי משקל רגשי. מוח שליו מצויד טוב יותר להתמודד עם אתגרי החיים.
הצעה: הקדישו מס' דקות מדי יום למדיטציה מודעת. תרגול זה משפר את הרווחה ה

רגשית, ומאפשר לנו לגשת למשימות בפרספקטיבה ברורה ורגועה יותר.

5. תזונה מאוזנת:
מה שאנו צורכים משפיע רבות הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית שלנו. שילוב של מזונות בריאים למוח בארוחות היומיות שלנו יכול להשפיע לטובה על התפקוד הקוגניטיבי, ולהבטיח שהמוח שלנו יישאר חד וערני.
הצעה: שלבו מזונות עשירים בחומצות שומן אומגה 3, נוגדי חמצון וויטמינים בתזונה שלכם. פירות יער, דגים שומניים, אגוזים ועלים ירוקים ידועים ביתרונות הקוגניטיביים שלהם.

6. מקום ליצירתיות:
טיפוח הצד היצירתי שלכם מטפח תחושת הישג וסיפוק. עיסוק בפעילויות כמו כתיבה, ציור, יצירה או נגינה בכלי נגינה מאפשר לנו לתעל את האנרגיה שלנו להגשמה של מאמצים.
הצעה: הקדישו זמן מסוים בכל שבוע לעיסוקיכם היצירתיים. בין אם אתם כותבים את מחשבותיכם או שוקעים בביטוי אמנותי מסוג אחר, הזמן הזה מאפשר לכם לחוות את חדוות היצירה.

7. שיפור מיומנויות חברתיות:
שמירה על חיי חברה פעילים תורמת באופן משמעותי לשימור קוגניטיבי. ערכו מפגשים חברתיים, קחו חלק בפעילויות קהילתיות וטפחו קשרים עם הסביבה שלכם כדי לשמור על המוח שלכם מעורב ותוסס חברתית.
הצעה: הצטרפו למועדונים או ארגונים (אונליין או מקומיים) שמתאימים לתחומי העניין שלכם. עיסוק בפעילויות קבוצתיות לא רק שומר אתכם מחוברים חברתית, אלא גם מציע הזדמנות ללמוד מאחרים.

לסיכום, על ידי יצירת שגרת יום מאוזנת הכוללת פעילות גופנית, אימון מוח, למידה מתמשכת, טיפול רגשי, תזונה מאוזנת, יצירתיות ומעורבות חברתית, אנו מעצימים את עצמנו תוך כדי ניווט מסע ההזדקנות בחן ובחיוניות. אמצו כל היבט בשגרה זו בכדי לטפח בריאות קוגניטיבית ולחוות את העושר של החיים. זכרו, המטרה היא למנוע מהמוח שלנו לצאת לחופשה גם כאשר אנו מזדקנים, ולהבטיח שכל יום יהווה הזדמנות לצמיחה, חקירה והגשמה.

אתם מוזמנים ליצור קשר,
אנחנו פה. עם הידע, הניסיון והכלים, בשבילכם ובשביל הוריכם.

כתבה את המאמר:
מירה תשובה,
מאמנת אישית ומשפחתית מוסמכת מטעם לשכת המאמנים.
בעלת ניסיון של כ-17 שנה בתחום התקשורת הבין אישית, הבניית תהליכים והתאמה אישית.

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן