איך למנוע התעללות בזקנים ולשמור על ההורים בידיים טובות?

בכל הנוגע להתמודדות עם התופעה הכה נפוצה ומרסקת חיים של התעללות והזנחה בזקנים, החלטנו לשתול אצלכם מספר טיפים לזיהוי והתמודדות עם הסיטואציות המורכבות הללו, ובתקווה משותפת שיחד נוכל למנוע (לכל הפחות) את ההתעללות הבאה.

תחילה, חשוב שנדגיש כי כבר הוכח שאורח חיים בריא מבחינה פסיכולוגית הינו קריטי לשמירה על בריאות והזדקנות מיטבית ומקרים של בריאות פסיכולוגית לא תקינה נקשרו לאירועים של תחלואה ותמותה.

בפועל, בגיל המבוגר אנו נמצאים במצב "פגיע" הקשור ב"שבריריות" שיכול לגרום להתפתחות עקה רגשית שלילית כמו דיכאון, חרדה, פוסט טראומה ובדידות.

התעללות בזקן מהווה אירוע מלחיץ שיכול בקלות לגדול לכדי מצוקה פסיכולוגית קבועה, ובשילוב עם קצב התאוששות ארוך יותר אצל זקנים, הסיכון לתמותה עולה.

לצערנו, רק שיעור קטן ממקרי ההתעללות מובאים לידיעת שירותי הרווחה ואותם מקרים שכן דווחו וטופלו על ידי הרווחה, היו לרוב מצבים של איכות חיים רגשית נמוכה.

לעקוב אחר שינויים!

לנוכח המקרים בהם קיים שינוי פסיכוגריאטרי במצבו של הזקן בקהילה, נמליץ לכם כבני משפחה להתנהל בערנות ומודעות לחשיבה שמאחורי השינוי הרגשי והתפקודי של ההורה, שיכולה להיגרם כתוצאה מהתעללות והזנחה.

כמו גם, נציע את השימוש באמצעי מיגון אופטיים, דיגיטאליים ואחרים שעשויים לשמש אותנו במעקב ושלילת מצבים לא נעימים של התעללות, גניבה והזנחה, ובמידת הצורך, יש לשקול התערבות חיצונית של ליווי רגשי ורוחני למבוגרים שעוברים תהליכים נפשיים קשים.

5 הטיפים המובילים למניעת התעללות והזנחה בזקנים:

  1. לגלות ערנות ומעורבות ביומיום של הזקן בבית או במוסד – כשההורה במוסד ננסה לשמור על קשר שוטף עם א.נשי הצוות, להגיע לביקורים תכופים בשעות ובימים משתנים, לשאול שאלות, להכיר את הדיירים במוסד ולדובב את ההורה על סדר היום והצוות.
  2. לעקוב אחר פעולות חריגות בחשבון הבנק או בכרטיסי אשראי – הטכנולוגיה היום מסייעת לאמוד ולנטר אירועים חריגים. אם ההורה בבית ובהסכמתו ככל שניתן אפשר להתקין מצלמות, יש אמצעי ניטור קולי ויש סנסורים שניתן לזהות באמצעותם נפילות. אמנם יש בזה מן החדירה לפרטיות אך משההורה לא מדווח בעצמו או כבר לא מסוגל לתקשר כדאי ורצוי.
  3. להתקין אמצעים טכנולוגיים לאיתור התנהלות חריגה – לא מעט סיפורים שאנחנו שומעים על אנשים זרים או אפילו בני משפחה אשר "מתלבשים" על חשבון הבנק של ההורה, בין אם באמצעות סיפורים קורעי לב ובין אם בזיוף או בגניבת מספרי כרטיסי האשראי. גם עוקץ טלפוני ואפילו חדירה למחשב או הטאבלט. אין צורך חלילה להתערב להורה ויש לדאוג שיחוש אוטונומיה ככל שאפשר, אבל ניתן לבקר, לעקוב ולנטר מעת לעת (כפי שרצוי שנעשה גם אנחנו בחשבוננו ובכרטיסי האשראי שלנו) ולאתר פעילות חשודה.
  4. לחלוק בנטל הטיפול עם בן המשפחה או העובד הזר – גם אם אמא/אבא אומרים שהכול בסדר ואין צורך בעזרה, או יש אח/ות מובילים, חשוב שנהיה שם יחד איתם ונעזור להם להתאוורר. לצד סיפוק ותחושת שליחות, מטפלים עיקריים מדווחים על תחושת מחנק קשה, עייפות וקושי מתמשך. חשוב לתת את התחושה שבני המשפחה יחד יכולה לסייע. אפשר לערוך תורנות משפחתית (בגיוס ילדים, נכדים, שכנים וחברים) על מנת לאפשר למטפל העיקרי להתאוורר.
  5. לקחת עזרה וטיפול רגשי ולאפשר שחרור של רגשות קשים – משימת הטיפול באחר, בין אם בין משפחה ובין אם אדם זר, היא משימה קשה. יש לאפשר למטפל מרחב מוגן שבו יתאפשר לומר גם את התחושות הקשות ולשחרר תסכול.

כותבת המאמר:
ד"ר אמירה פז (רו"ח),
גרונטולוגית, מנכ"לית "בשיבה בריאה".

אם אתם מרגישים שאתם צריכים סיוע והכוונה, צרו קשר עם צוות מרכז "בשיבה בריאה", מרכז רב מקצועי לאבחון ולשירותים גריאטריים טיפוליים בקהילה.
03-5250717 (גם בוואטסאפ!)

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן