חייבים לדבר על התעללות והזנחה בזקנים

נושא מניעת התעללות והזנחה בזקנים "עלה" לכותרות בשנות ה-90 בעקבות החקיקה של חוק העונשין והפגיעה בחסרי ישע והחוק למניעת אלימות במשפחה וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
התעללות בזקן ומצבי דחק פסיכולוגי הם תסמונות גריאטריות עצמאיות, הקשורות בתחלואה מוקדמת ותמותה.

בשנת 2005 פרסמו נתוני הסקר הארצי על התעללות והזנחה של זקנים בישראל ובו נמצא כי כ-20% מהקשישים בישראל נחשפו לסוג מסוים של הזנחה בשנה שקדמה לסקר (איזיקוביץ, לבנשטיין 2005).
ובכן, התופעה שכיחה. כל זקן חמישי בישראל חשוף לסוג של התעללות או הזנחה.

מהי התעללות בזקנים?

פעולה חד פעמית או פעילות חוזרת, הפוגעת באחד או יותר מהמישורים החברתי, כלכלי, גופני, מיני ורגשי. הפעילות נגרמת בדרך כלל ע"י אדם או אנשים מסביבתו הקרובה לזקן (אלון, 2006)

מהי הזנחה בזקנים?

חסך בצרכים בסיסיים או בשירותים חיוניים לבידוד הזקן, בידוד או נטישה של הזקן על ידי בן או בת משפחה או מטפל\ת בשכר כאשר התוצאה היא הפרת זכויות, שינוי אורח חיי הזקן, סבל, נזק, עלייה ברמת הסיכון ופגיעה בשלומו של הזקן ובטחונו.

אילו סימנים מחשידים עלינו לשים לב אליהם?

סימנים אשר יכולים לאותת על אפשרות של התעללות ו\או הזנחה כולל סימנים חיצוניים̈, גופניים̈, התנהגותיים̈, ובמצב הרגשי של הזקן . הסימנים עשויים לעלות מבדיקה גופנית או רפואית̈ וכן מדיווח של הזקן עצמו דרך שיחה עמו יש להביא בחשבון את העובדה  כי הסימנים יכולים להופיע בשל סיבות שונות כגון מחלות כרוניות לא מאוזנות שמהן סובל הזקן, נפילות או סירוב הזקן לשתף פעולה עם מטפליו, לדוגמה: ייתכן מצב שזקן לבוש בצורה מרושלת מלוכלך או לא מאוזן מבחינה תרופתית וזאת בשל סירובו לשתף פעולה למרות מסירותו של המטפל.

הופעה חיצונית של הזקן

לבוש מרושל, בגדים מלוכלכים, ומדיפים ריח רע, ביגוד שאינו מתאים לעונה או למיזוג, משקל ירוד או משקל יתר, התייבשות, מחסור באביזרי חישה – מכשירי שמיעה, ראייה, עזרי ניידות.

סימנים גופניים

שטפי דם בעור, קרעים בעור, פצעי לחץ באזור העכוז, גב, גפיים, גניטליה, קרסוליים, עקבים, סימני "צביטה", נשיכה, "פנס" בעין, צברי דם (הימטומה) בגוונים וצבעים שונים (מעיד על משך הסימן מאז החבלה).

סימנים התנהגותיים

פניה חוזרת לחדר מיון, למרפאה, לרופא\ה משפחה, אשפוז חוזר, נפילה חוזרת, ריבוי חבלות, תאונה לא מוסברת, שוטטות חיצונית מהדירה\בית, דיבור הססני, הימנעות ממגע\קשר עין עם המטפל.

מצב רגשי

ירידה תלולה במצב הנפשי ביחס לביקור קודם, המטופל מכונס בתוך עצמו, מפוחד או מאוים, מתוח, עצוב או מדוכא.
בחלק מהמטופלים יופיעו ביטויי אלימות, המתבטאים בתוקפנות מילולית או פיזית.

ובכן, אז מה קורה בעתות מצוקה (מלחמה ומצבים ביטחוניים, מגיפה וכדומה) מבחינה איכותית וכמותית כאשר הדחק הפסיכולוגי הוא גורם סיכון להתפתחות התעללות בזקן?

אנחנו עדיין מתמודדים עם השלכות של פרוץ מגפת הקורונה העולמית כאשר נגזר על זקנים בידוד חברתי מחמת חשיפה זיהומית לנגיף הקורונה, סכנת הדבקה וסיכון גבוה לתחלואה ותמותה.

הבידוד החברתי גורם להופעת בדידות, ושניהם מהווים גורמי סיכון מאיצים להתפתחות ירידה מנטאלית וקוגניטיבית. הבדידות והבידוד משפיעים על מעגל התומכים המשפחתי (ילדים, נכדים ובני משפחה אחרים) והחברתי (מועדוני יום וחברים) של הזקן וכמו כן, מעגל התמיכה של המטפל\ת העיקרי\ת (חברה תומכת).

לצערנו, רק שיעור קטן ממקרי ההתעללות מובאים לידיעת שירותי הרווחה.

מאז פרוץ מגפת 19- COVID נוצרה סיטואציה במהלכה בני משפחה נאלצו להימנע מביקור פיזי אצל ההורים בשל מגבלות הסגר, האינפורמציה הפיזית והמנטאלית על מצבו של ההורה לא נמצאה נגישה לבני המשפחה התומכים העיקריים, ועל כן, זיהוי התעללות או הזנחה מצד המטפל\ת לא היו שקופים תמיד, ולעיתים נעלמו מן העין.

אורח חיים בריא מבחינה פסיכולוגית חשוב לשמירה על בריאות והזדקנות, בריאות פסיכולוגית לא תקינה הוכחה כקשורה בתחלואה ותמותה. בגיל המבוגר אנו נמצאים במצב "פגיע" הקשור ב"שבריריות" שיכול לגרום להתפתחות עקה רגשית שלילית, כגון: דיכאון, חרדה ובדידות. התעללות בזקן מהווה אירוע מלחיץ, הקשור בהתפתחות מצוקה פסיכולוגית קבועה בזקנים, ומשלבת בתוכה, בדרך כלל, סיכון גבוה יותר לתמותה.

 

קצב ההתאוששות בזקנים הינו ארוך יותר וההשלכות הפסיכולוגיות על הזקן כוללות התפתחות חרדה, דיכאון ותסמונת פוסט טראומה. המקרים שדווחו וטופלו על ידי הרווחה לרוב היו מצבים של איכות חיים רגשית נמוכה.

מחקרים הצביעו על השלכות פסיכולוגיות שליליות בזקנים כולל התפתחות דמנציה ודיכאון בזקנים מוזנחים שהגיעו לייעוץ במרפאה גריאטרית. דרגת העקה הפסיכולוגית שונה בהתאם לשכיחות וסוג ההזנחה ודרגת האלימות (W

AITE & LUO) וניצול לרעה של זקנים הוא מנבא חזק להתפתחות דיכאון (MOORE & PILLEMER).
התעללות מילולית היא המנבא המשמעותי ביותר ללחץ פסיכולוגי בזקנים וידוע כי התעללות רגשית קשורה בהתפתחות רמה גבוהה של עקה פסיכולוגית יותר מהתעללות פיזית (PICO-ALFONSO ).

לנוכח מקרים בהם קיים שינוי פסיכוגריאטרי במצבו של הזקן בקהילה, נמליץ לכם כבני משפחה להתנהל בערנות ומודעות לחשיבה שמאחורי השינוי הרגשי והתפקודי של ההורה, שיכולה להיגרם כתוצאה מהתעללות והזנחה. כמו גם, נציע את השימוש באמצעי מיגון אופטיים, דיגיטאליים ואחרים שעשויים לשמש אותנו במעקב ושלילת מצבים לא נעימים של התעללות והזנחה, ובמידת הצורך, יש לשקול התערבות חיצונית של ליווי רגשי ורוחני למבוגרים.

כותב המאמר:
ד"ר רון בן יצחק,
מומחה בגריאטריה ומנהל רפואי בשיבה בריאה.

לכל שאלה, בקשה או תהייה,
צרו קשר עם צוות מרכז "בשיבה בריאה", מרכז רב מקצועי לאבחון ולשירותים גריאטריים טיפוליים בקהילה.
03-5250717 (גם בוואטסאפ!)

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן