הנוסטלגיה בחגים: העלאת זיכרונות לאנשים עם קשיי זיכרון ודמנציה

אני לא יודעת מה איתכם, אבל אני כבר מתחילה להרגיש את אוויר הסתיו בערבים. זה תמיד מרגש אותי מאוד כי זה מבשר על החגים הקרבים. החגים מביאים הבטחה לזמן משפחתי יקר, מאכלים אהובים, שירים שמחממים את הלב, ושטף של זיכרונות ילדות מתוקים מבית ההורים והסבים.

עבור אנשים רבים, לחגים מקום מיוחד בלב, ולעתים קרובות מעלים המון זיכרונות טובים. כולנו שותפים לזיכרונות משפחתיים בתקופות חגיגיות אלו, שיוצרים עבורנו מארג קולקטיבי של שמחה ונוסטלגיה.
החגים הם הזדמנות נהדרת להשתמש בזיכרונות היקרים הללו עבור אנשים עם קשיי זיכרון ודמנציה. לעתים קרובות ההתמודדות היא עם קשיי זיכרון לטווח קצר, וקושי בצורה משמעותית ביצירת זיכרונות חדשים. לפיכך, ניתן להפריח חיים "חדשים" באזכור זיכרונות ורגעי עבר חיוביים.

להיזכר ברגעים נעימים

במהלך תקופת החגים, אנשים החיים עם דמנציה וקשיי זיכרון עשויים להשתתף בהעלאת זיכרונות הקשורים לחגים. הטריגרים התחושתיים הקיימים בחגים, כמו שירים חגיגיים, קישוטים וטעמים מוכרים, יכולים להציף את הזיכרונות הללו. עם זאת, ניתן להגביר את העוצמה של חוויה זו באופן מהותי על ידי שימוש בעקרונות של שיטת טיפול בהעלאת זיכרונות.

גישה זו, הידועה באנגלית במונח Reminiscence therapy, מעודדת את המשתתפים להתעמק בזיכרונות ובסיפורים חיוביים מעברם. על ידי שימוש בוויזואליה, חפצים, סרטונים, מוזיקה וריחות, טיפול זה מפעיל את כל החושים – ראייה, מגע, טעם, ריח וקול – בכדי לעזור לאנשים עם דמנציה וקשיי זיכרון להתחבר מחדש לאירועים, מכרים ומקומות מחייהם ה"קודמים".

מחקרים בנושא מדגישים את היעילות של טיפול העלאת זיכרונות בהפחתת תחושות הבדידות בקרב אנשים עם דמנציה וקשיי זיכרון. זה מגשר על הפער בין העבר להווה, משפר מצב רוח ירוד, מפחית מתח ומאפשר תקשורת משמעותית ואינטימית עם בני המשפחה.

אז איך אנחנו יכולים לרתום את רוח החג בכדי לתקשר עם אהובינו שמתמודדים עם קשיי זיכרון ודמנציה?

להלן מספר עצות יעילות, שתוכלו לאמץ:

1. יזמו שיחות על החגים עם יקירכם:
• מה היו מסורות החגים שמשפחתך קיימה כשגדלת?
• האם יש מנות ספציפיות שיש להן מקום מיוחד בזיכרונות החג שלך? היו מאכלים מסוימים שהכנת ואכלת במהלך החגים?
• איך היה החג הראשון שלך עם בן/בת הזוג?
• בתור הורה לילדים צעירים, כיצד העברתם את תקופת החגים?
• יש לך זיכרונות חג אהובים?

הפגינו את תשומת הלב שלכם על ידי שמירה של קשר עין ושימוש בשפת גוף רגועה שממחישה את המעורבות שלכם בסיפור שלהם. זה ידגיש עבורם את העניין האמיתי שלנו בזיכרונות שהם מעלים. גלו סבלנות, גם אם הסיפורים מוכרים או כאשר קיימת חזרתיות במהלך הסיפור. כאשר זה הולם, הציגו שאלות המשך, והבטיחו שהן פשוטות וממוקדות – הגבילו לשאלה אחת בכל פעם.

2. ספרו את זיכרונות החג שלכם לאהוביכם – הנרטיבים שלכם עשויים לעורר את הזיכרונות האישיים שלהם.

3. שלבו כוחות בפעילות מהנה בנושא החגים, למשל, אפיית עוגת דבש יכולה לשמש כמסע חושי, כאשר מרקם הבצק, ניחוח המרכיבים וטעם המוצר הסופי מעלים זיכרונות יקרים. עודדו את אהוביכם להתענג על המפגש החושי במהלך התהליך ודרבנו אותם לחלוק זיכרונות קשורים.

4. הציעו ליקיריכם ריחות וטעמי מאכלים שונים המעוררים תחושת חמימות. למרבה הפלא, חוש הריח והטעם יכולים לעורר זיכרונות חיים, אפילו אצל אנשים עם בעיה קשה בזיכרון.

5. האזינו יחד למנגינות החג. כמו במקרים של חוש הטעם והריח, גם זיכרונות מוזיקליים נשמרים, ולעתים קרובות, נמשכים גם כאשר זיכרונות אחרים מתפוגגים.

6. השתמשו בעזרים ויזואליים, כגון מפת שולחן אהובה, צלחת חג מיוחדת או תצלומים מאירועים חגיגיים בעבר, בכדי לעורר זיכרונות.

כעת, כשעונת החגים בפתח, נצלו את ההזדמנות לעורר זיכרונות מתוקים ומחממי לב אצל אהוביכם. למראות, הריחות והצלילים המיוחדים של החגים יש כוח רב בהצתה מחדש של זיכרונות יקרים.

מאחלת לכם וליקיריכם עונת חג משמחת באמת!

 

המאמר נכתב ע"י ד"ר יפעה ארבל, מרפאה בעיסוק ומנהלת מערך מקצועות הבריאות במרכז בשיבה בריאה.

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן