שמירה על שגרה להזדקנות מיטבית, בתקופה לא שגרתית, כמו מלחמה

בעת מלחמה, שמירה על שגרה ועיסוק בפעילויות משמעותיות הופכים למאתגרים במיוחד. בהיעדר עשייה אחרת, זה טבעי להיגרר לזרם החדשות הבלתי פוסק, שלעתים קרובות מעורר פחד ודאגה. עם זאת, חשוב לא לוותר על פעילויות שמכניסות משמעות ושמחה לחיינו, שכן, בילוי מוגזם מול החדשות, עלול להוביל לירידה משמעותית בבריאות הנפשית והגופנית כאחד.

בעיצומה של מהומה, ביסוס שגרה מובנית משמשת עוגן, ומספקת מראית עין של נורמליות בתוך הכאוס. השגרה מציעה חבל הצלה בים של אי ודאות, המאפשר לאנשים להחזיר לעצמם תחושת שליטה על חייהם.

זוהי תקופה הדורשת חוסן והסתגלות, ושגרה מעוצבת היטב יכולה להיות כלי רב עוצמה בניווט בה. השגרה לא רק שומרת על רווחתנו הנפשית והפיזית, אלא גם הופכת למקור כוח, מקלט של יציבות מול מצוקה. עם שגרה מחושבת בקפידה, אנו יכולים לפלס דרך לא רק להישרדות, אלא לתחושת מטרה משגשגת, אפילו בימים יוצאי דופן אלה.

להלן, מדריך מקיף כיצד לבנות ולקיים שגרה כזו, שתתעדף את בריאותכם, רווחתם ותחושת המשמעות העמוקה, בתוך האתגרים ואי הוודאות של ימי המלחמה.
  1. לוח זמנים יומי מובנה: צרו לוח זמנים יומי עם שעות ייעודיות לפעילויות שונות. ימים מובנים שכאלה, מספקים תחושת ודאות בתקופה המאופיינת באי ודאות.
  2. שגרות בוקר ולילה עקביות: שמרו על שגרת בוקר עקבית, כולל התעוררות בזמן קבוע, הנאה מארוחת בוקר או משקה חם ועיסוק במתיחות עדינות. זה נותן את הטון ליום יציב. באופן דומה, קבעו שגרת לילה עם שעת שינה קבועה ושלבו טקסים מרגיעים כמו נשימות עמוקות, תרגול הכרת תודה או האזנה למוזיקה מרגיעה במקום לשקוע בחדשות או במסכים. שינת לילה טובה היא חיונית לשמירה על מאגרי האנרגיה, במיוחד בימים המוצלים על ידי דאגה ועצב.
  3. הגדרת יעדים ברי השגה: קבעו יעדים יומיים או שבועיים ניתנים להשגה, כגון סיום ספר או השלמת פאזל. חשבו על ההתקדמות שלכם בסוף היום ותכננו את ההמשך. השגת מטרות אלו יכולה לטפח תחושת הישג ולספק סיבה להתרחק מהמסכים.
  4. פעילויות גירוי מנטלי: שלבו פעילויות המעסיקות את המוח שלכם, כמו קריאה, חידות או משחקי חשיבה. פעילויות אלו עוזרות לשמור על ערנות ומיקוד, להסיט את תשומת הלב מרגשות שליליים מכריעים. חנויות ספרים ומשחקים מציעות מגוון רחב של אפשרויות המתאימות לכל הגילאים ולכל היכולות הקוגניטיביות.
  5. חפשו תחביבים ותחומי עניין: אם יש לכם תחביבים או תחומי עניין, זה הזמן האידיאלי לשקוע בהם. בין אם זה ציור, סריגה או נגינה בכלי נגינה, פעילויות אלו תומכות ברווחה נפשית. בנוסף, האזנה למוזיקה מרוממת או צפייה בסרטים ותוכניות מעוררות השראה, יכולות להציע הסחת דעת נעימה ולהעלות את מצב הרוח שלך.
  6. תיעדוף של פעילות גופנית: עסקו בפעילויות גופניות, גם אם הן פשוטות, כמו יוגה בכיסא או הליכה קלה במרחב המחיה שלך. משאבים מקוונים רבים נותנים מענה לקבוצות גיל שונות, כמו המועדון המקוון של מרכז בשיבה בריאה, הנגיש כיום לקהל הרחב, ללא תשלום.
  7. התנדבו או סייעו לאחרים: חפשו הזדמנויות להתנדבות, אפילו מהנוחות של ביתכם. ההתנדבות מעניקה תחושת מטרה, משמעות וחיבור קהילתי, הנושאת ערך רגשי משמעותי.
  8. תכנון ארוחות: תכננו את הארוחות שלכם מתוך מחשבה. בעוד שחלקם עשויים למצוא את זה מאתגר לאכול בכלל, אחרים עשויים לפנות לאוכל מנחמה. שתי התגובות מובנות, וחשוב לא לשפוט את עצמינו בגללן. עם זאת, עבור חלקכם, שמירה על שגרה של אכילה קבועה חיונית לבריאות. אם אתם אוהבים לבשל, הכנת הארוחה יכולה לשמש כפעילות יומיומית מהנה שמסחה את הדעת. צריכת אוכל טעים ומזין יכולה לספק רגע של הנאה ביום לחוץ.
  9. הגבלת החשיפה לחדשות: צמצמו את החשיפה לחדשות ככל האפשר. צרכו רק מה שצריך כדי להישאר מעודכן. לאלו שחווים חרדה מוגברת מהחדשות, שקלו להביא בן משפחה לסכם את אירועי היום או לקרוא כותרות מבלי להתעמק במאמר כולו.
  10. שמרו על תקשורת: שמרו על קשר עם בני משפחה ואהובים, בין אם באמצעות שיחות טלפון או וידאו צ'אטים, במידה וביקורים פיזיים אינם אפשריים. בדידות היא אתגר משמעותי בזמנים אלו, לצד פחד ועצב. כאשר הדבר אפשרי, שאפו לקיים אירועים מיוחדים, כמו ימי הולדת וימי נישואין. חגיגות קטנות יכולות לעזור לשמר תחושת מסורת וחיבור למשפחה ולקהילה.
  11. תיעדוף בריאות גופנית ונפשית: אל תזניחו פגישות רפואיות והבטיחו שתענו על הצרכים הרפואיים שלכם כראוי, כדי להפחית את הסיכון של סיבוכים. לרווחה נפשית, תרגלו טכניקות הרפיה, כגון נשימה עמוקה או טכניקות התקרקעות (מצורף). אלה יכולים לעזור בניהול מתח וחרדה. בנוסף, שקלו לחפש תמיכה מאנשי מקצוע. הכירו את שירותי התמיכה הזמינים באזור שלכם, כולל קווים חמים, ייעוץ ושירותי משלוח של דברים חיוניים כמו מצרכים ותרופות.טכניקת התקרקעות הירגעות

אנו מקווים שהטיפים הללו יספקו לכם אסטרטגיות מעשיות של שמירה על שגרה, בזמנים יוצאי דופן אלו.

המאמר נכתב על ידי ד"ר יפעה ארבל, מרפאה בעיסוק, מנהלת מערך מקצועות הבריאות, מרכז "בשיבה בריאה"

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן