פיזיותרפיה לרתוקים למיטה

"אבא מרותק למיטה…מה תעזור פיזיותרפיה?"

תפקיד הפיזיותרפיסט בטיפול במרותקי מיטה

ככל שעוברות השנים, ואוכלוסיית העולם מזדקנת, ישנם יותר קשישים אשר מרותקים למיטתם מסיבות שונות.

הדבר החשוב ביותר:  בירור סיבת הריתוק למיטה. האם האדם באמת לא יכול לצאת מהמיטה?

סיבת ריתוק למיטה- הפיכה?

האם ההורה המרותק למיטה, נמצא במיטה כי הוא עייף ונטול כוחות? האם הוא במיטה כי יש לו חולשה ברגליים? אולי הוא סובל מדכאון ופשוט אין לו מוטיבציה לצאת מהמיטה?

במקרים כאלו- אשר הם הפיכים– אנו זקוקים לפיזיותרפיסט באופן דחוף ואינטנסיבי, מספר פעמים רב בשבוע, בשילוב עם יעוץ רופא. המטרה של הפיזיותרפיסט- חזרה לתפקוד קודם.

הפיזיותרפיסט במקרה הזה, יתעקש עם המטופל- לעבוד בישיבה, לעבור לעמידה נתמכת (גם אם ידרשו 2 אנשים להרמת האדם ולהעמדתו), לתרגל מעברים כמה שיותר עצמאיים ממיטה לכסא, מכסא לשירותים ועוד…. הכל במטרה לשמור על תפקודים בסיסיים כמו ישיבה, עמידה ומעבר ממיטה לכסא ואפילו הליכה נתמכת.

בתרגול אינטנסיבי ומתמיד של כל התפקודים הללו, ניתן לשפר את כח השרירים ואת הסיבולת, עד החזרת תפקודים שאבדו!!

כאשר סיבת הריתוק למיטה אינה הפיכה

המטרה של הפיזיותרפיסט תהיה מניעת סיבוכי שכיבה ממושכת. מניעת פצעי לחץ (פצעים בעור ההולכים ומעמיקים ומסתבכים ככל שהאדם פחות נע) מניעת דלקת ריאות, מניעת קיצורים (קונטרקטורות) בגפיים. ולמעשה-  מניעת סבל והדרדרות בריאותית. תפקידי הפיזיותרפיסט יהיו:

הדרכת המטפלים

על הפיזיותרפיסט להדריך את המשפחה והמטפלים בקשיש כיצד להושיב/ להשכיב את קשיש. לדוגמא- המטפלים יתודרכו לשינוי תנוחות לקשיש מדי שעתיים בכדי להמנע מפצעי לחץ.

ההדרכה תכלול גם כיצד כדאי להעביר את הקשיש מהמיטה לכסא בצורה הקלה תוך שמירה על הגוף  (בעיקר הגב) של המטפל.

התאמת אביזרי עזר

הפיזיותרפיסט יכול לסייע בהתאמת אביזרים שונים הדרושים לאדם בביתו לדוגמא: התאמת כסא גלגלים, התאמת מזרון וכריות למניעת פצעי לחץ

פיזיותרפיה נשימתית

כאשר אדם מרותק למיטה/כסא, עם הזמן הגוף הופך להיות נוקשה, והנשימה הופכת להיות שטחית. כאשר הנשימה שטחית- לא נכנס חמצן לכל הריאות- כך שחלק מהריאות אינו מאוורר. דבר זה גורם לסיכון מוגבר להצטברות ליחה ולדלקת ריאות

תפקיד הפיזיותרפיסט במקרה זה הוא לטפל טיפול נשימתי באדם. זאת אומרת, לגרום לאדם לאוורר את הריאות, לנקז את הליחה ולקחת נשימות עמוקות. הטיפול הנשימתי יכלול הפעלה ומתיחה של גפה עליונה ובית חזה, הגמשת צלעות, ויברציות לצלעות, שיעול נכון ועוד…

שמירת טווחי תנועה וזרימת דם

בטיפול הפיזיותרפיסט יניע באופן אקטיבי או פאסיבי את הגפיים של המטופל וכן ימתח את הידיים/ רגליים של האדם.  המטרה- מניעת קיצורי שרירים והזרמת הדם לגפיים.

קיצורי השרירים- אם האדם יושב על כס"ג מרבית שעות היום או שוכב במיטה, הוא אינו משתמש בכל טווח התנועה אשר המפרקים מאפשרים לו. אי שימוש ממושך עלול לגרום לקיצור הרקמות מסביב למפרקים, כך שהמפרק יהיה למעשה "תקוע" במנח אחד באופן קבוע. מצב שכזה, עלול לכאוב לקשיש, וגם מהווה גורם סיכון לפצעי לחץ.

הזרמת דם- הנעת האיברים- ידיים רגליים באופן פאסיבי או אקטיבי , תגרום להזרמת דם אל הפריפריה וחזרה אל הלב, להזרמת הדם תפקיד חשוב במניעת פצעי לחץ.

לסיכום,

כאשר אדם מרותק למיטתו- חובה להזמין פיזיותרפיסט!!  תפקיד הפיזיותרפיסט הוא קריטי, במניעת סיבוכי שכיבה, בהדרכת הצוות המטפל ובהחזרת תפקוד במידה וניתן.

כתבה יעל צבן מאור, פיזיותרפיסטית

 

רוצים לשמוע עוד? צרו איתנו קשר בטופס:

מטפלים בהורה מזדקן/ת וזקוקים לעזרה?

תנו בנו אמון ונחלוק אתכם את האחריות

לייעוץ גרונטולוגי וסיוע בבירוקרטיה השאירו פרטים כאן

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד

הרצאה חד פעמית

דע/י את הזכויות שלך

כאן נרשמים/ות להרצאה החשובה ומקבלים תזכורת

דילוג לתוכן