כוחה של שגרה אצל אנשים עם דמנציה

בזמנים מאתגרים, כמו המצב בישראל כיום, שמירה על שגרה היא מגדלור של יציבות עבור אנשים עם דמנציה. למרות שלא תמיד לאלה שחיים עם דמנציה, יש יכולת להבין את מלוא ההיקף של אירועים חיצוניים, חשוב להבין ששינויים בסביבתם יכולים להשפיע באופן משמעותי על מצב הרוח והרווחה שלהם.

זה אולי ישמע קצת מוזר, אך בפועל אנשים עם דמנציה נמצאים במצב "טוב יחסית" בתקופה מורכבת זו.
משיחות עם בני משפחה מטפלים עולה ש"יש משהו אחד, שטוב בדמנציה".
לדבריהם, אהוביהם, אינם מודעים למה שקורה בארץ ולכן אינם חווים את החרדה שאנו חווים. ואכן, לחוסר תובנה למתרחש סביבנו, יש אפקט מגן, במידה מסוימת. אך אל לנו לסמוך על כך שהיעדר תובנה קוגניטיבית היא כיפת ברזל לחרדות ופגיעה בריאותית בתקופת מלחמה.

גם אנשים עם דמנציה רגישים לשינויים באווירה בבית, לחששות של בני משפחה או מטפלים פורמליים שחודרות דרך הבעות פנים ושפת גוף, לצלילי החדשות והאזעקות, ולשינויים בשגרת החיים, שיכולים כולם להשפיע בצורה ניכרת, על מצבם.

במאמר זה, נבחן את התפקיד המרכזי של שגרה מובנית עבור אנשים עם דמנציה ונבדוק כיצד שיבושים בה, יכולים להשפיע עליהם. בנוסף, נדון בצעדים מעשיים שבני משפחה יכולים לנקוט כדי לעזור ליקיריהם לשמור על תחושת נורמליות ושליטה.

למרבה הצער, בימים אלו, זקנים רבים אינם יוצאים למרכז היום, ממעטים ביציאה לסיבוב בשכונה, כבר לא פוגשים שכנים בספסל, או שותים קפה מחוץ לבית.

כמו כן, ישנם מטפלים או בני משפחה, שבעבר הגיעו לבקר קבוע ואינם מגיעים כעת. דבר שגורם למבוגרים לשבת, שעות רבות נוספות, בחרדה בבית, מול התמונות קשות שמשודרות בטלוויזיה.

על מנת לספק עוגן ולהגביר את תחושת הביטחון של האדם עם דמנציה והמטפל שלו, חשוב לשבת ביחד עם המטפל (ואם מתאים, גם עם האדם עם דמנציה) ולבנות יחדיו לוח זמנים לתקופה זו, לעצב שגרה חדשה הדומה, ככל שניתן, לשגרה הקודמת המוכרת, פעולה שכזו עוזרת להפחית חרדה ובלבול ומציעה נוחות בתוך הכאוס, וגם עונה על הצרכים החדשים.

להלן מספר דברים שניתן לעשות:

ליצור מרכז פעילויות בבית

אם ביקורים במרכז יום היו נורמה, שקלו להביא אלמנטים מהחוויה הזו הביתה, במקומם.

ניתן למשל לארגן משחקים ופעילויות שמתאימות לרמה הקוגניטיבית של האדם החי עם הדמנציה, בין אם נארגן תוכן נעים לצפייה בטלוויזיה או רשימת שירים מתאימה להאזנה. נוכל גם לערב את יקירינו בפעילויות משק הבית, כגון הכנת ארוחות (לערבב, להריח, לתבל), ניקיון, ניגוב סכו"ם, חיבור בין זוגות גרביים ועוד, הכול בהתאם ליכולות הקוגניטיביות והפיזיות ותחומי העניין.

לרעיונות נוספים, ניתן לפנות לאתר פעילויות לאנשים עם ירידה קוגניטיבית ודמנציה של הג'וינט: https://dementiactive.co.il/

לטפח קשרים משמעותיים

כדאי לעודד פעילויות המטפחות קשרים בין אישיים. בין אם זה באמצעות קשר עין, מגע נעים או מפגשים מפנקים כמו עיסויים, מריחת קרמים או לק בידיים ורגליים, סירוק שיער, עיסוי ראש, כל אלו ועוד יכולים להיחשב כזמני איכות משותפים מרגיעים.

להרחיב את רשת התמיכה

ניתן לבחון האם בני משפחה, שכנים או מתנדבים, יכולים להיות מעורבים יותר בתקופה זו. פעילויות מרתקות ומהנות יכולות לספק הפסקה מבורכת למטפלים, שזקוקים להתאוורר ולשחרר מתחים, ולהציע נקודות מבט חדשות לאדם עם דמנציה. פנו לארגונים מקומיים או למועצות אזוריות כדי לחקור מתנדבים פוטנציאליים שיכולים להגיע גם הביתה.

לצאת החוצה לשאוף אוויר צח

למרות החששות, שקלו טיול שכונתי נינוח. חשיפה לשמש בשעות הבוקר יכולה לחולל פלאים בשמירה על מחזור שינה-ערות בריא, מרכיב חיוני בכל שגרה.
תכננו את המסלול עם מטפל והקפידו על הגנה מתאימה מהשמש.

לשרטט מסע מקורה ומסקרן

אם טיולים באוויר הצח הם אינם אופציה ולא מצליחים לצאת להליכה מחוץ לבית, צאו להרפתקה מקורה. בחנו את האפשרות של יצירת מסלול בתוך הבית, שיכלול תחנות ועצירות עם פעילויות מגוונות. זכרו שחשוב לשלב פעילות גופנית במהלך היום, גם תוך כדי ישיבה על כיסא נוח.

לספק עוגני זמן

שעות מרובות בבית, ללא מסגרות קבועות, עלולות לגרום לדיסאוריינטציה (קשיי התמצאות) לשעה/זמן ביום. ניתן לעזור לאדם עם דמנציה על ידי ציון בקול מה הזמן במהלך היום, בין אם זו את השעה המדויקת או מונח כללי כמו בוקר/צהריים/אחר הצהריים, בהתאם ליכולת ההבנה. למשל, אפשר להגיד "אבא, עוד מעט 12:30 בצהריים, נשב ונאכל יחד ארוחת צהריים", "אבא, עכשיו שסיימנו ארוחת צהריים, נוכל לנוח קצת ולישון".

ניתן להשתמש בלוח מחיק ולכתוב את התאריך והשעות של הפעילויות המשמעותיות, במהלך היום, ולהפנות את תשומת הלב לשם, או לשים שעון גדול וברור בבית, במקום בולט.
כדאי לזכור שאוריינטציה לתאריך ולזמן מתאימות יותר לאנשים עם דמנציה בשלבים התחלתיים ופחות לשלבים מתקדמים.

 

אנו מקווים שעצות אלו נתנו לכם מספר רעיונות כיצד לשמר שגרה בימים לא שגרתיים אלו.
על ידי שילוב האסטרטגיות הללו באינטראקציות היומיומיות שלכם, אתם יכולים לעזור לאהוביכם לנווט בימים יוצאי דופן אלה, עם תחושה מחודשת של מטרה ויציבות.

 

המאמר נכתב על ידי ד"ר יפעה ארבל, מרפאה בעיסוק, מנהלת מערך מקצועות הבריאות, מרכז "בשיבה בריאה"

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן