הפרעות בליעה

תהליך הבליעה

הבליעה היא תהליך מורכב, הכולל מעורבות של מערכת העצבים המרכזית והפריפרית ומערכת שרירי בית הבליעה, בית  הקול והצוואר בתיאום עם דרכי האויר העליונות. התהליך, כאמור הוא עיצבי-שרירי ומורכב המערב כ- 30 זוגות שרירים ו-6 עצבים קרניאליים. בתהליך הבליעה המזון מוכנס לפה, , עובר דרך הלוע, הוושט ומגיע לקיבה. תהליך זה דורש תאום בין מספר איברים: שפתיים, לשון, חיך, גרון וושט, ומתחלק ל-4 שלבים: 

    1. השלב האוראלי המכין  Oral preparatory phase  

    2. השלב האוראלי oral phase –  

    3. השלב הפרינגיאלי Pharyngeal phase 

    4. השלב הושטי Esophageal phase  

שלב אורלי המכין  

שלב זה מתחיל בעיבוד ולעיסת המזון בפה והינו רצוני. הפעילות בשלב זה משתנה בהתאם למרקם שנבלע (נוזל, דיסתי, מוצק). השפתיים נשארות סגורות עמ"נ שמזון או נוזל לא ישפך החוצה. עבור מזון שדורש לעיסה שלב זה כולל תנועות סיבוביות ולטרליות של הלשון והלסת וערבוב המזון ברוק. לאחר הלעיסה,  ולפני שהשלב האורלי מתחיל הלשון אוספת את המזון לבולוס (כדורון). בשלב זה הפרינקס (בית הבליעה) והלרינקס (בית הקול) נמצאים במנוחה, ודרכי האוויר פתוחות לנשימה אפית. אם קיים אובדן שליטה על חלק מהבולוס בשלב זה ויש דליפה של מזון ללוע, הוא עלול להמשיך ולהיכנס לקנה הנשימה. זוהי אספירציה (=שאיפת המזון  לדרכי הנשימה).

שלב אורלי 

שלב רצוני זה מתחיל כשהלשון עושה תנועת גלגול אחורה קדימה עם העלאת הלשון בצורה סדרתית כשהבולוס נדחף אחורה. צידי וחוד הלשון מעוגנים מול רכס השיניים . נוצר בלשון חריץ מרכזי, שמשמש כשיפוע למעבר המזון אחורה. השלב האוראלי מסתיים כשהבולוס עובר את הגבולות האחוריים של חלל הפה ומעורר את רפלקס הבליעה.

שלב פרינגיאלי

שלב זה מוגדר כשלב רפלקסיבי, המתחיל בכיווץ של שרירי בסיס הפה ובהפעלת רפלקס הבליעה. כתוצאה מעירור הרפלקס מתרחשות מספר פעילויות פיזיולוגיות:

  1. העלאה ומשיכה (רטרקציה) של החיך הרך דבר זה מאפשר בניית לחץ בלוע, וסגירה מלאה של המעבר לאף
  2. העלאה ותנועה קדימה של הגרון ע"י התכווצות שרירי רצפת הפה. ההעלאה תורמת לסגירת הכניסה לקנה והתנועה קדימה תורמת לפתיחת השסתום העליון של הוושט.
  3. סגירה מלאה של הגרון בכל שלושת השסתומים: סגירת מיתרי הקול האמיתיים, מיתרי קול מדומים, וירידת מכסה הגרון (האפיגלוטיס). סגירה זו נועדה למנוע חדירה של מזון מהלוע לקנה הנשימה (אספירציה).
  4. פתיחת השסתום העליון של הושט (השסתום הקריקופרינגיאלי) עמ"נ לאפשר לחומר לעבור מהלוע לוושט.
שלב ושטי

שלב זה מתחיל בהרפיית השסתום העליון של הושט ומאופיין ע"י גל פריסטלטי הנע לאורך הושט. פריסטלטיקה היא תנועה גלית המאפשרת התקדמות הבולוס לאורך הושט. שלב זה מסתיים בפתיחת השסתום התחתון של הושט וכניסת המזון לקיבה. זמן השלב הושטי נע בין 8-20 שניות.

צרו איתנו קשר ונשמח להסביר!

מאמרים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן